Kapcsolatban állt a kommunista állambiztonsággal a volt cseh kormányfő?

InfoRádió / MTI
2007. február 12. 10:28
Josef Tosovsky, volt cseh kormányfő és jegybanki elnök a nyolcvanas években együttműködött a kommunista Állambiztonsági Hivatallal (STB) - állítja a Mladá Fronta Dnes című prágai lap hétfői kiadásában.

A legolvasottabb cseh napilap szerint Josef Tosovsky 1986-ban került kapcsolatba az állambiztonságiakkal, amikor a korabeli Csehszlovák Állami Bank (SBCS) elnökének a tanácsadója volt.

Az együttműködést bizonyító iratokat nemrégiben a cseh belügyminisztérium levéltárában találták meg. A lap felkereste a bankárt, aki azonban nem nyilatkozott az ügyről.

A Mladá Fronta Dnes azt írja, hogy Josef Tosovsky két évig volt kapcsolatban a kommunista Állambiztonsági Hivatal gazdasági felderítésével, de együttműködési szerződést nem írt alá.

Csak elemzéseket írt

A kapcsolat az akkori tisztségéből adódott, ezért lehetséges, hogy neve nem szerepel az STB-vel együttműködők jegyzékében, s negatív átvilágítási bizonyítványa van.

A bankár, aki 1998 első felében állt a cseh kormány élén, senkit nem jelentett fel, de különféle elemzéseket készített az STB, valamint a csehszlovák kommunista párt legfelsőbb vezetése számára.

Bár a bankár együttműködése az állambiztonságiakkal eddig nyilvánosan nem volt ismert, többen is valószínűsítették, mert még a rendszerváltás előtt Londonban dolgozott egy fontos banki tisztségben.