Törvénytelenül szállítottak magyar pulykát Angliába?

Infostart
2007. február 9. 10:00
Vizsgálatot indított a brit kormány Bernard Matthews vállalata ellen, mert azt feltételezik, hogy a cég a magyarországi, madárinfluenza miatt lezárt területről szállított baromfit.

Kormányzati vizsgálat indult Bernard Matthews és vállalata ellen Nagy-Britanniában, mert a hatóságok azt feltételezik, hogy a nagyvállalkozó törvénytelenül szállított Magyarországról baromfit a szigetországba.

A brit kormányzat szerint elképzelhető, hogy az ország legnagyobb pulykatenyésztőjének számító vállalat, amely résztulajdonos egy magyarországi cégben is, a madárinfluenza miatt lezárt területről szállított Nagy-Britanniába.

A vizsgálat kiterjed arra is, hogy a cég vajon megsértette-e az Európai Unió higiénára vonatkozó előírásait, amikor a feldolgozott baromfit a gyártóterületen kívül hagyta suffolki telephelyén, ahol múlt héten kitört a brit madárinfluenza-járvány.

Azt mindenesetre már megállapították, hogy az angliai és a magyar vírustörzs azonos lehet. A vizsgálat kiterjed az éves szinten 3,4 milliárd fontos brit baromfi üzletág gyakorlatára is.

Közben Bernard Matthews szóvivője bejelentette, hogy egyelőre felfüggesztenek minden kereskedelmi kapcsolatot Magyarországgal és teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal.

Az európai szabályozás szerint a fertőzött telepek 3 kilométeres körzetét le kell zárni és további 10 kilométeres megfigyelési zónát kell létrehozni. Időközben azonban kiderült, hogy hetente 37 tonna, félig feldolgozott pulykát szállítanak Magyarországról Angliába. Így történt nem sokkal január 27-e előtt is, amikor először észlelték a megbetegedés tüneteit a szigetországban.

A magyar kormány közölte, hogy az érintett területen szigorú ellenőrzést vezettek be, amelyről Brüsszelt is értesítették.