Két tinédzser halála miatt eljárás indult két rendőr ellen

Infostart
2007. február 8. 20:05
Bár a hatóságok sokáig tagadtak, hosszú idő után mégis eljárás indult két francia rendőr ellen, akik közvetve részt vehettek a 2005-ös, külvárosi lázongások kirobbantásában. A tiszteket azzal vádolják, hogy közük lehetett két tizenéves halálához, amelynek nyomán több szegénynegyedben is heteken át tartó zavargások robbantak ki.

A 17 éves Zyed Benna és a 15 éves Bouna Traore áramütéstől halt meg, amikor rendőrök elől bujkálva egy trafóházban kerestek menedéket a Párizshoz közeli Clichy-ben.

A tragédia nyomán elszabadultak az indulatok és a főképp bevándorlók gyerekeiből álló, magukat a francia társadalomból kitaszítottnak tartó csoportok több ezer autót gyújtottak fel.

Dühüket az váltotta ki, hogy szerintük a rendőrök üldözték a két szerencsétlenül járt tizenévest, később azonban megpróbálták eltussolni az ügyet.

Egy, a rendőrök rádióforgalmazásáról készült felvételeken alapuló belső vizsgálat szerint valóban üldözték a fiatalokat. A két rendőrtiszt most arra számíthat, hogy vádat emelnek ellenük, amiért nem segítettek a fiatalokon.

A jelentés szerint a rendőrök semmit nem tettek a tinédzserekért, például nem jelezték az áramszolgáltatónak, hogy áramtalanítani kellene trafóházat. Ugyanakkor az anyag azt is elismeri: nem biztos, hogy ez megmenthette volna az életüket.

Kérdés, hogy az eljáró bíró bűnösnek találja-e őket a vádban. Ha elítélik őket, akkor maximum öt év börtönbüntetésre számíthatnak - amit az áldozatok családtagjai és barátai valószínűleg felháborítónak találnak majd.