Így lőnek ők - egy helikopter utolsó pillanatai

Infostart
2007. február 8. 10:03
A jelek szerint az iraki felkelők a korábbinál sokkal jobb légvédelmi rakétákkal rendelkeznek, illetve megtanulták jobban kezelni azokat. Szerdán újabb amerikai helikopter zuhant le, az ötödik az elmúlt két hétben.

"A helikopter elszállt fölöttünk, aztán hallottuk, hogy valahonnan kilőnek egy rakétát. A helikopter tűzgolyóvá változott, tett még két kört, aztán lezuhant" - mondta el Mohamed al-Janabi, egy iraki farmer, aki kevesebb, mint egy kilométerre lakik attól a helytől, ahol szerdán az amerikai tengerészgyalogság kétrotoros CH-46 Sea Knight helikoptere lezuhant.

Az iraki légierő egy tagja elmondta: a forgószárnyas fedélzetén tartózkodó hét amerikai katona meghalt.

Egy amerikai katonai illetékes szerint a jelek technikai problémákra utalnak, ugyanakkor egy-egy helikopter lezuhanása után kezdetben szinte mindig ez a hivatalos álláspont.

A helikopter lelövését az egyik iraki lázadó csoport vállalta, hozzátéve: rövidesen egy felvételt is közzétesznek majd a támadásról az interneten.

Az eset egyébként egy olyan területen történt - Bagdadtól mintegy 30 kilométerre északnyugatra -, ahol a szunnita felkelők hagyományosan erősek.

A sorozatos helikopterveszteségek nyomán többen is azt valószínűsítik, hogy az iraki felkelők hatékonyabb légvédelmi rakétákhoz juthattak, illetve jobb taktikát alkalmaznak.A tenger idősödő királya

A Boeing által gyártott CH-46 Sea King (tengeri király) egy közepes kétrotoros helikopter, amelyet az amerikai tengerészgyalogság csapatok, felszerelés és utánpótlás szállítására használ.

A típus tekintélyes múltra tekinthet vissza, szűzrepülése 1962 augusztusában volt, hadrendbe 1964-ben áll. 1962 és 1971 között több mint 600 darabot gyártottak belőle.

A Sea Kinget négyfős személyzet repüli, és maximum 25 katonát szállíthat, a maximális felszállótömeg 11 tonna. A típust fel lehet szerelni két 12,7 mm-es, illetve egy 7,62 mm-es géppuskával.

Korábban az amerikai haditengerészet is használta, de a Navy 2004 szeptemberében nyugdíjazta, helyét a korszerűbb MH-60 Seahawk vette át.

A tengerészgyalogságnál is folyamatban van a felváltása a billenőrotoros MV-22 Osprey-vel, de az ütemezés szerint csak 2014-ben áldozik le a Sea Kingek ideje az amerikai fegyveres erőknél.

Az Egyesült Államokon kívül Kanadában, Svédországban, Japánban, Szaúd-Arábiában és Thaiföldön használják, részben katonai, részben polgári célokra.