Rács mögött az angol keresztapa

Infostart
2007. február 7. 09:58
Tíz évig tartó nyomozás végén kerülhet börtönbe Terry Adams, Nagy-Britannia egyik legjelentősebb bűnözője. Az angol keresztapa 14 évet tölthet rács mögött pénzmosásért, bár 200 millió fontra becsült vagyonából csak 1 millió illegális eredetét vallotta be.

Terry Adams ellen 2003-ban emeltek vádat pénzmosás, adócsalás és lopott árucikkekkel való kereskedés miatt. A keddi tárgyalási napon a bűnszervezet feje beismerte a pénzmosás vádjának egyik pontját, miután sikerült vádalkut kötni az ügyészséggel, így a felesége elleni vádakat ejtették.

Az ítélethirdetést a bíró, Timothy Pontius március 9-re halasztotta, de Terry Adams továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

A bűnszervezet, amelyet Terry Adams után csak A-csapatnak hívtak, Észak-Londont tartotta ellenőrzése alatt harminc évig. A bűnbanda zsarolásból és drogkereskedésből alapozta meg vagyonát és hírnevét az alvilágban. Emellett Adams szervezetét 25 gyilkossággal is összefüggésbe hozták.

Két éven át figyelték

A bűnbanda fejének pazarló életvitelére és kétes ügyleteire az 1990-es évek közepén figyeltek fel a hatóságok. A titkosszolgálat és a nemzeti bűnügyi csoport két évig át tartotta megfigyelése alatt Adams otthonát, és bebizonyították., hogy az angol keresztapa jelentős bevételei a bűnözésből származnak, és fedőcégekkel próbálta tisztára mosni a pénzt.

A per és a nyomozás teljes költsége ötvenmillió fontnál is többre rúg. A tárgyalás helyszíne eredetileg Bristol volt, ám mivel megpróbálták befolyásolni Andrew Mitchell ügyészt, a pert áthelyezték Londonba.

Mindent megtett, hogy kibújjon a felelősségrevonás alól

Terry Adams korábban minden trükköt bevetett, hogy elhalassza a pert. Arra hivatkozott, hogy alacsony az IQ-ja, így nem érti meg a vádakat, valamint azt is bizonygatta, hogy diszlexiás.

Legvégső húzásként azt követelte, hogy írják le annak a több ezer órányi hangfelvételnek a szövegét, amelyet a titkosszolgálat rögzített.

A brit belügyi tárca szakemberei három millió fontos költségért hozzá is kezdtek a leíráshoz, ám Adams ügyvédei ekkor kijelentették, nincs szükség a felvételekre.