Kivételeznének magukkal a képviselők?

Infostart
2007. február 7. 09:07
Kivonnák bizonyos tevékenységeiket az információ szabad áramlását biztosító törvény rendelkezései alól az angol parlamenti képviselők. A hét éve elfogadott szabályozás biztosítja, hogy bárki tájékoztatást kérjen például arról, hogy a honatyák miként működtetik saját irodáikat

A jelek szerint az angol parlamenti képviselők megunták, hogy szakmai életük nyitott könyv lehet a nagyközönség előtt. Ezt a lehetőséget a 2000-ben elfogadott, az információáramlás szabadságát biztosító törvény nyitotta meg.

Az akkoriban a politikai elit népszerűsítését szolgáló kezdeményezés azonban a jelek szerint mára inkább teher lett a parlamenti képviselők számára. Ennek egyik jeleként az alsóház szerdán tárgyalja azt az előterjesztést, amely megnehezítené az információk beszerzését.

A politikai egységet jelzi, hogy a konzervatív előterjesztést több vezető munkáspárti politikus és Jack Straw házelnök is támogatja.

Az elmúlt hónapokban ez már a második próbálkozás a törvény megnyirbálására. Októberben a kormányoldalról próbálták meg módosítani az információs szabadságot garantáló jogszabályt.

Az előterjesztés egyik passzusa korlátozta volna a média által benyújtott kérelmek számát és megkönnyítette volna azok visszautasítását a költségekre hivatkozva.