Európa jobboldala egyetért a kordonbontással

InfoRádió / MTI
2007. február 7. 18:55
Szolidaritásáról biztosította a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőit Joseph Daul, a magyar ellenzéki pártot is tagjai közé soroló Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője.

A francia politikus közleményében azt írta, hogy a polgári szabadságjogok és a véleménynyilvánítási szabadság megalkuvás nélküli védelme a legfontosabb politikai célkitűzés Európában.

"A képviselőcsoport, amelynek elnöke vagyok, az elmúlt hónapok során már több ízben kifejezte aggodalmát a demokrácia működését illetően Magyarországon. Aggodalmunk azonban kifejezetten csúcspontra jutott a magyar hatóságok azon döntését követően, hogy 2006. október 23-án rendőrségi kordon felállításáról intézkedtek a magyar Parlament épülete körül" - olvasható a közleményben.

Aj frakcióvezető számára "a Kossuth tér a demokrácia és a szólásszabadság jelképe Magyarországon. A mi képviselőcsoportunk 2004. júniusában az alakuló ülését is itt, a magyar parlament épületében tartotta. A rendőrségi barikád felépítése nehezen érthető, és a Fidesz magyar országgyűlési és európai parlamenti képviselőinek békés polgári engedetlenségi akciója a polgári szabadságjogok legitim követelésének cselekedete volt."

A néppárti frakció elnöke hangsúlyozza: mind a saját nevében, mind a frakcióban helyet foglaló, 27 tagállamban megválasztott 277 képviselő nevében fontosnak tekinti, hogy kifejezze szolidaritását mindenkivel, akik - mint magyar kollégáik is - felelősségüket felvállalva alapvető jogaik elismertetéséért küzdenek.