"A legkisebb vétséget is könyörtelenül meg kell torolni"

InfoRádió / MTI
2007. február 7. 08:47
Az Angol Labdarúgó Szövetség felajánlotta segítségét az olaszországi futballbotrány után kialakult helyzet kezelésére. Az angolok hosszú levelet küldtek Olaszországba, melyben összefoglalta, milyen módszerekkel sikerült annak idején megfékezni a szigetországi huligánokat és rendet teremteni a stadionokban.

Segítséget ajánlott az Angol Labdarúgó Szövetség olasz partnerszervezetének a múlt hétvégi, Catania-Palermo mérkőzés után kitört botrány nyomán kialakult helyzet kezelésére.

"A legkisebb vétséget is könyörtelenül meg kell torolni. Egy southamptoni szurkoló a németországi világbajnokságon egy söröskorsót dobott a német drukkerek felé, majd el akarta lökni az intézkedő rendőrt. Angliában a bíróság három nappal tette elkövetése után három évre kitiltotta az összes angol stadionból, amikor a válogatottunk külföldön lép pályára, a drukkernek a meccs előtt egy héttel le kell adnia az útlevelét a területileg illetékes kapitányságon, a mérkőzést pedig kizárólag az őrszoba televízióján nézheti végig. Jelenleg 4000 drukkerrel szemben van érvényben hasonló rendelkezés" - írta az Angol Labdarúgó Szövetség (FA).

Az FA tájékoztatása szerint komoly "szűrő" a drága belépő, egy angol bajnokira 40-80 euró közötti áron lehet jegyet kapni, ezenkívül minden belépő-tulajdonosnak meg kell adnia a nevét, címét és bankszámlaszámát. Valamennyi stadionban működik a belső kamerarendszer, amely mindent rögzít a lelátón.

A klubok a szövetséggel közösen minden drukker figyelmét felhívják a sportszerű szurkolás szabályaira. Aki ezt megszegi, például rasszista bekiabálásokkal provokálja az ellenfelet, azonnali hatállyal kitiltják a stadionból. Mindenkivel szemben bírósági eljárást indítanak, aki a stadionokban nem tartja be a szabályokat. A bíróságok gyorsított eljárás keretében napokon belül meghozzák ítéleteiket.