Mi jöhet a rendőrgyilkosság után? - videók

Infostart
2007. február 5. 10:48
Olaszországban hétfőn temetik el azt a rendőrt, aki pénteken halt meg a Catania-Palermo élvonalbeli bajnoki után kitört összecsapásokban. Közben az olasz labdarúgó szövetség vezetői és a politikusok a hogyan továbbról tárgyalnak.

Az egy rendőr halálával végződő összecsapások után a kormány úgy döntött, hogy bizonytalan időre szünetelteti a labdarúgó mérkőzések rendezését.

A határozatot később úgy módosították, hogy csak két hétig nem rendeznek mérkőzéseket, majd a szezon végéig csak zárt kapuk mögött lehetne találkozókat tartani.

A kérdésről a tervek szerint hétfőn délután dönt az Olasz Labdarúgó Szövetség.


Szigorításokat terveznek

Közben az Olasz Olimpiai Bizottság a stadionok minden eddiginél szigorúbb felülvizsgálatát kezdeményezte.

Elképzelésük szerint csak abban a létesítményben lehetne mérkőzést rendezni, amelyet a rendőrség biztonságosnak talál és a rendező klub garanciát vállal arra, hogy a meccsen nem lesz rendbontás.

A szigorúbb szabályozás része lenne a jegyeladások eddiginél is erősebb ellenőrzése (Olaszországban már ma is csak névre szólóan lehet jegyeket vásárolni), valamint zártláncú televíziók kiépítése a stadionokban.

Az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke közben bejelentette, hogy bármilyen, a bajnokságot érintő döntést csak a rendőr hétfői temetése és a kormánnyal folytatott megbeszélések után jelent be.Az UEFA elnöke is támogatja

Az UEFA frissen megválasztott elnöke, a pályafutása egyik legsikeresebb szakaszát az olasz Juventusban töltő Michel Platini közölte: támogatja az olasz bajnokik felfüggesztését.

"Az olasz futball vezetőivel és a politikusokkal közösen kell segítenünk az ország labdarúgásán. Megoldást kell találnunk az európai futballt megmérgező erőszakhullámra" - fogalmazott Michel Platini.

Ez történt...

A pénteki Palermo-Catania bajnoki labdarúgómérkőzés utáni zavargásokban egy ember meghalt, legkevesebb száz ember megsebesült. A rendőrség 29 embert letartóztatott.

A mérkőzést egyébként éppen a biztonsági kockázatok miatt játszották pénteken. A két szicíliai csapat hagyományos rivalizálását felerősítette idei sikeres szereplésük.

A Palermo a 3., a Catania pedig az 5. az olasz élvonalban.



A Román Labdarúgó Szövetség lemondott a sportág olasz irányítói által felajánlott kárpótlásról, amelyet a Cataniában történt pénteki tragédia miatt törölt szerdai barátságos mérkőzésért cserébe ajánlottak fel - írja a távirati iroda.

"Sergio di Cesare, az olasz szövetség nemzetközi ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője jelezte, hogy egy bizonyos összeget fizetnének nekünk a kellemetlenségek miatt, ám ezt mi nem fogadtuk el" - mondta a szövetség igazgatója.

Ionut Lupescu hozzátette, együttéreznek az olaszokkal, s remélik, egy későbbi időpontban sor kerülhet a két ország felnőtt válogatottjainak összecsapására.

A román nemzeti együttes szerdán Moldova legjobbjaival csap össze Bukarestben.