Brit madárinfluenza: a magyar kapcsolat?

Infostart
2007. február 5. 08:12
A brit kormány vasárnap éjszaka vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy milyen összefüggés lehet minden idők legnagyobb brit madárinfluenza-kitörése és a járvány közelmúltbeli, magyarországi megjelenése között. A gyanút az azonos tulajdonos és az ugyanahhoz a törzshöz tartozó vírus alapozta meg.

Még mindig nem tisztázott, hogy mi okozta minden idők legsúlyosabb nagy-britanniai madárinfluenza-kitörését. A betegség miatt az egyik Suffolk grófságbeli farmon jelenleg is folyik 159 ezer pulyka leölése.

A brit kormány ezzel párhuzamosa vasárnap este bejelentette: vizsgálják, hogy van-e összefüggés a kelet-angliai telepen megjelent madárinfluenza-vírus és a múlt havi magyarországi fertőzés között.

A magyar kapcsolat

A brit Környezetvédelmi, Élelmezés- és Vidékügyi Minisztérium még vasárnap közölte, hogy a Nagy-Britanniában megjelent vírustörzs hasonlít a január végi magyarországihoz, amely miatt ludak ezreit kellett leölni Csongrád megyében.

A The Guardian brit napilap a minisztérium szóvivőjére hivatkozva azt írta, a minisztérium vizsgálja a holtoni pulykafarm forgalmát. Ennek keretében annak is utánajárnak, hogy milyen kapcsolata volt a telepnek Magyarországgal.

A gyanút erősítheti, hogy az érintett pulykafarm tulajdonosáé, Bernard Matthewsé az érintett magyar telep is. A cég szóvivője tagadta, hogy a tulajdonos személyén kívül lenne más kapcsolat is a két vállalat között.

Cáfol a szóvivő

"Minden madarunk brit. Az, hogy van magyar leányvállalatunk is, lényegtelen. Nagyon valószínűtlen, hogy onnan érkezett volna a vírus. Teljes rejtély a számunkra is. A legmagasabb szintű biztonsági erőírásokkal dolgozunk. Egyelőre a minisztérium vizsgálatának befejezését várjuk, amely majd tisztázza az okokat" - fogalmazott a szóvivő.

A tárca szóvivője egyébként közölte: tavaly nem szállítottak be Nagy-Britanniába élő szárnyast Magyarországról. Azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy tojás érkezett-e onnan a szigetországba.