A Moszad ölette meg az atomtudóst?

Infostart
2007. február 4. 13:42
Tisztázatlan körülmények halt meg Ardeshire Hassanpour többszörösen díjazott iráni atomfizikus - jelentette be a Radio Farda, az amerikai külügyminisztérium által támogatott, Iránban sugárzó rádió. Egy titkosszolgálati szakértő szerint az izraeli titkosszolgálat végzett a tudóssal.

Az atomfizikus Iszfahánban dolgozott, az iráni atomprogram egyik legfontosabb létesítményében, ahol az urániumdúsításhoz szükséges uránium-hexafluorid gázt állítják elő.

A Radio Farda szerint az irániak január 21-én jelentették be Ardeshire Hassanpour halálát, hat nappal annak bekövetkezte után, okként pedig gázmérgezést említettek, a részletek ismertetése nélkül.

A tudós 2004-ben elnyerte az Irán legjobb katonai kutatásáért járó díjat, tavaly pedig a Kharazmi nemzetközi tudományos fesztiválon tüntették ki.

Rheva Bhalla, a neves amerikai hírszerző vállalat, a Stratfor munkatársa szerint "nagyon erős értesülések" utalnak arra, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad végzett az atomtudóssal.

Izrael már többször is katonai fellépéssel fenyegetett, ha Irán nem hajlandó lemondani az atomprogramjáról, amely a zsidó állam szerint atomfegyver előállítását szolgálja. Irán mindannyiszor azt hangoztatja, hogy a program célja kizárólag az energiatermelés.