A volt elnök, ahogy még sosem látta - képgaléria

Infostart
2007. február 3. 06:51
Borisz Jelcin csütörtökön volt hetvenhat éves. A volt orosz elnök 1991. júliusától 1999. december 31-ig töltötte be hivatalát.

Borisz Jelcin szegény családban született 1931. február 1-jén. Édesanyja varrónő volt, munkás édesapját szovjetellenes agitációért a Gulágra küldték.

A kis Borisz jól tanult, ám nem volt mintadiák: fegyelmezetlen volt, rakoncátlan, és gyakran keveredett utcai verekedésekbe.

Szívesen sportolt, és ebben az sem akadályozta meg, hogy elvesztette két ujját, amikor egy gránátot próbált szétszerelni, amit barátaival a Vörös Hadsereg egyik raktárából lopott.

1968-tól kommunista

Politikai karrierjének indulása előtt építészmérnökként dolgozott, 1968-tól vett részt a szovjet kommunista párt munkájában. Csillaga emelkedett, 1985-től két évig Moszkva polgármestere volt, és

<

Sírni csak a távozó elnöknek szabad (englishrussia.com) (képgaléria)

kinevezték a Politbüro tagjának is, azonban összekülönbözött támogatóival és elvesztette pozícióit.

1991-ben végül megnyerte a választásokat Mihail Gorbacsov ellenében, és egészen 1999. december 31-ig ő volt Oroszország elnöke.

Elnöksége alatt politikai lépései mellett sokat foglalkoztak magánéletével is: Jelcin sokat betegeskedett, szívműtéten is átesett, és köztudottan nem veti meg az alkoholt.