Aki élete végéig börtönbe dugná George Busht

InfoRádió / MTI
2007. február 1. 19:56
Visszautasította a venezuelai demokrácia miatti amerikai aggodalmakat Hugo Chávez venezuelai államfő, aki szerint éppen a "George Bush amerikai elnök vezette diktatúra" jelent valós veszélyt a demokráciára nézve szerte a világban.

Az iraki háborút elítélve Chávez kijelentette csütörtökön, hogy az amerikai hadsereg által elkövetett háborús bűnökért bíróság elé kellene állítani Bush elnököt és John Negroponte külügyminiszterhelyettes-jelöltet.

"Mindketten bűnözők. Bíróság elé kellene állítani és életük végéig börtönbe kellene zárni őket" - mondta a venezuelai elnök, aki szerint George Bush nem rendelkezik a kormányzáshoz szükséges politikai és erkölcsi tehetséggel, és ha bármiféle méltósággal bírna, lemondana posztjáról.

Az amerikai elnök a Fox News amerikai hírtelevíziónak helyi idő szerint szerdán adott nyilatkozatában azt mondta, hogy aggódik a venezuelai demokratikus intézmények aláásása miatt.

John Negroponte a szenátus külügyi bizottságában pedig arról beszélt kedden, hogy Hugo Chávez veszélyt jelent a demokráciára Latin-Amerikában. "Arra törekszik, hogy exportálja szélsőséges populizmusát, és azt gondolom, hogy magatartása fenyegeti a demokráciákat a térségben" - mondta.

Irány a szocialista forradalom!

Hugo Chávez csütörtökön írta alá azt a törvényt, amellyel a parlament rendkívüli jelleggel különleges felhatalmazást adott az államfőnek az általa meghirdetett "szocialista forradalom" végrehajtásához.

A törvényhozó testület szerdán hozott döntésével feljogosította az elnököt arra, hogy tizennyolc hónapon át rendeletekkel kormányozza a dél-amerikai államot tizenegy stratégiai területen.

Az Egyesült Államokkal ellenséges viszonyban lévő Chávez 1999 óta van hatalmon hazájában. A Washington támogatását élvező venezuelai ellenzék azzal vádolja Chávezt, hogy zsarnoki hatalomra tör, követni akarja Fidel Castro kubai kommunista vezető példáját. Chávez visszautasítja az antidemokratizmus vádját.