Most Kína gyarmatosíthatja Afrikát

Infostart
2007. január 31. 12:46
Kína növekvő nemzetközi befolyását jelezheti, hogy tizenkét napos afrikai utat kezdett a kínai elnök. Hu Csin-tao 2003-as hivatalba lépése óta már harmadszor jár a kontinensen. Afrika fedezi a kínai olajigények egyharmadát, Kína pedig kedvezményes hiteleket ad több ottani projekthez. Egyes afrikai vezetők ugyanakkor attól tartanak, hogy egyfajta új gyarmatosítás kezdődhet a kínai kapcsolatok erősítésével.

Kórház és sportpályaépítés, kedvezményes hitelek - ezt hozta eddig Kamerunnak a Kínával fenntartott baráti viszony.

Kína egyre nagyobb játékos Afrikában és jelzésértékű, hogy Hu Csin-tao elnök 12 napos útja éppen abban a nyugat-afrikai országban kezdődött, amellyel egy év alatt megkétszereződött a kereskedelmi forgalom.

Afrika, a fekete arany forrása

Az Afrika iránti intenzív kínai érdeklődés kulcsa Kína olajéhsége: az olajigényeinek több mint negyedét Afrika elégíti ki, amely sok más nyersanyagot is szállít Kínának.

Pekingnek az a célja, hogy az együttműködés még tovább mélyüljön: 2010-re évi 100 milliárd dollárra akarja növelni a kétoldalú kereskedelmi forgalmat és ezért a mostani látogatás előtt további 3 milliárd dollár kedvezményes hitelt ajánlott fel az afrikai országoknak.

Peking a kedvezményes hitelek mellett úgymond "pragmatikus politizálással" próbálja erősíteni befolyását. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem köti a kapcsolatokat az emberi jogok feltétlen tiszteletéhez és olyan kétes hírű rezsimekkel is együttműködik, mint a Mugabe elnök által kormányzott Zimbabwe.

Darfúrhoz is közük lehet

Sok bíráltat érte Kínát egyik jelentős olajszállítójával, Szudánnal fenntartott kapcsolatai miatt is. Emberi jogi csoportok szerint eddig Peking akadályozta meg, hogy a szudáni kormányt a sok helyen népirtásnak tartott darfúri konfliktus megfékezésére kényszerítse a nemzetközi közösség.

Úgy tűnik azonban, hogy Peking ezúttal él majd azzal az előnyével, hogy Szudán számára ő az egyes számú gazdasági partner. A pekingi külügyminisztériumból olyan jelzések érkeztek, hogy Hu elnök nyomást fog gyakorolni Darfúr ügyében.

Kérdés, eléri-e, hogy Szudán beengedje az ENSZ-békefenntartóit. Annyit viszont mindenképpen profitál, hogy a nemzetközi porondon megnő diplomáciai súlya és a világ sorsáért felelősen érző országként állíthatja be magát.

Új függőség

Bár Kínával szemben Afrikában jóval több a rokonszenv, mint az évszázadokon át gyarmatosítóként jelen lévő nyugattal, egyes afrikai vezetők attól tartanak, hogy újfajta gyarmati függőség alakulhat ki.

Thabo Mbeki dél-afrikai elnök ezt nyíltan ki is mondta: "Ha Afrika csak nyersanyagot szállít, Kína pedig kész termékeket, akkor a kontinens alulfejlettségre lesz ítélve" - fejtegette néhány


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást