Gyalázatos propagandafilm a környezetvédők ellen

InfoRádió / MTI
2007. január 31. 16:52
A National Geographic magazin kiadójának épületében mutatták be a verespataki bánya megnyitását tervező cég környezetvédőket támadó filmjét. Egy magyar EP-képviselő már jelezte, hogy felháborítónak tartja az esetet.

Levelet küldött Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő a National Geographic Society elnökének, amelyben megdöbbenését fejezte ki, hogy a kiadó washingtoni székháza adott otthont a Gabriel Resources Mine your own business című, környezetrombolást propagáló kampányfilmje vetítésének.

A film, amely a képeket kísérő szöveg szerint elsőként mutatja be a környezetvédelmi mozgalmak sötét oldalát, a "szegények legnagyobb ellenségeinek" nevezi a nyugati lobbistákat, akik többek között a verespataki aranybánya megnyitása ellen tiltakoznak.

Akik megakadályozzák a fejlődést

A Gabriel Resources filmje úgy állítja be a környezetvédőket, mint akik összetörik az elmaradott térségek lakóinak álmait és reményeit, hiszen keresztbe tesznek a befektetőknek, akik munkahelyeket teremtenének és beindítanák a fejlődést.

Az alig háromperces rövidfilmben összeválogatott bejátszások támasztják alá az elhangzottakat: a felvételeken rendőrökkel küzdő Greenpeace-aktivistákat látni, majd verespataki életképeket, a szegénység és elmaradottság bizonyítékaival.

A filmen megjelennek a változás, a haladás képei is: épül a bánya, dolgoznak a gépek.

A szöveg szerint gyakran az ilyen apró falvaknak az az utolsó reménye, hogy egy új, környezetbarát bánya épül a környéken, amely gazdasági fellendülést és a munkanélküliség csökkenését hozza.

Elképzelni se tudják

És mindeközben a környezetvédő lobbisták a bánya megnyitása ellen kampányolnak - érvel a film.

A felvételeken megszólal egy olyan helybeli is, aki szerint a bánya ellenzői gazdagok, akiknek fogalmuk sincs arról, milyen kemény az élet szegényen, amikor minden falat ételért meg kell küzdeni.

A film felveti a kérdést: mi van, ha minden, amit eddig a környezetvédő mozgalmakról gondoltunk, hamis?