Elképesztő: emberrablást és lefejezést terveztek - videó és képek

InfoRádió / MTI
2007. január 31. 12:25
Az utóbbi hónapok legnagyobb terrorellenes rajtaütését hajtotta végre a rendőrség a belső elhárítással együttműködve az észak-angliai Birminghamben, ahol kilenc embert vettek őrizetbe. A SkyNews hírtelevízió értesülései szerint a letartóztatottak emberrablást és lefejezést akadályoztak meg.

Emberrablásokat és lefejezéseket terveztek azok a gyanúsítottak, akiket a brit rendőrség szerda hajnalban letartóztatott az angliai Birminghamben - értesült a SkyNews brit hírtelevízió.

A médium úgy tudja, hogy a kilenc ember "iraki típusú" terrorakciót tervezett, azaz embereket raboltak volna el, majd az internetre feltett videókon mutatták volna be az áldozatok megkínzását és lefejezését.

A SkyNews értesülései szerint a tervezett áldozat egy, a huszas éveiben járó fiatalember - meg nem erősített hírek szerint egy katona - lett volna, ő jelenleg rendőri őrizet alatt áll.

Nézze meg a SkyNews helyszíni felvételeit itt!

Féléves felderítő munka után

Az akció a rendőrségi bejelentés szerint a nagyváros egyik "vegyes etnikumú", zömmel muszlimok lakta negyedében zajlott, országos kiterjedésű terrorellenes művelet keretében.


(forrás: BBC) (képgaléria)

A rajtaütést félévi felderítő munka előzte meg, amelyben részt vett a brit belső elhárítás (MI5) is.

A brit belügyminisztérium közleménye "nagyszabású terrorellenes akcióról" szólt, de a hivatalos közleményekből nem derült ki, hogy az őrizetbe vettek milyen terrorakcióra készültek.

A minisztérium talányosan, részletek nélkül úgy fogalmazott, hogy nem tömeges haláleseteket okozó támadásokról, hanem "új megközelítésű terrorista módszerekről van szó". Ez legalábbis nem mond ellent a SkyNews értesüléseinek.

A razziát a 2000-ben kelt terrorellenes törvény alapján hajtották végre. Az őrizetbe vetteket terrorcselekmények előkészítésével, illetve terrorcselekményekre való felbujtással gyanúsítják.Öt tervet hiúsítottak meg másfél év alatt

Eliza Manningham-Buller, az MI5 távozóban lévő igazgatója néhány hete, egy londoni előadásában azt mondta: a 2005. július 7-ei, 52 halálos áldozattal járó londoni merényletsorozat óta a brit elhárításnak - a rendőrséggel, a külső elhárítással (MI6) és a kormánnyal együttműködve - öt további nagyszabású terrortámadási tervet sikerült meghiúsítania, "százak, sőt valószínűleg ezrek életét megmentve".

A titkosszolgálati vezető hozzátette ugyanakkor: az MI5-nak és a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának jelenleg kétszáz, hazai és külföldi terrorcselekmények kitervelésén és megszervezésén aktívan dolgozó csoport van a célkeresztjében, összesen 1600 azonosított taggal.

Tony Blair miniszterelnök a brit hadsereg jövőbeni feladatairól két hete tartott előadásában azt mondta: még egy teljes nemzedéknyi idő kell a globális terrorizmus megsemmisítéséhez.