A magyar állam sem fizeti rendesen az adót

Infostart
2007. január 30. 18:07
Hatvanötmillió dollárnyi ingatlanadóval tartozik a magyar ENSZ-képviselet New York városának. A Külügyminisztérium nem nyilatkozik, mondván, folyamatosan zajlanak a tárgyalások az adósság rendezésére.

A Magyar Nemzet szerint tizenhárommilliárd forintnak megfelelő dollár tartozása van Magyarországnak New York felé, ENSZ-képviseletünket ugyanis 2000 óta úgy üzemelteti az állam, hogy nem fizeti meg az épület után a helyhatóságnak járó ingatlanadót.

Az ügy nem újkeletű, a sajtó már 2002-ben beszámolt az akkor még csak 8 milliárd forintos adósságról.

A lapnak nyilatkozó külföldi forrás szerint a képviselet ugyan minden évben félreteszi a szükséges összeget, az év végéhez közeledve azonban rendre az az utasítás jön Budapestről, hogy a maradványösszeget el kell költeni, különben annyival kevesebb pénzt kap a képviselet a következő évben.

A nemzetközi jog szerint a diplomatáknak a saját munkahelyük után nem kell adót fizetniük, a magyar képviseleten lakik viszont az intézményeket kiszolgáló húsz család is, ők viszont már nem mentesülnek az adófizetés alól.

A New York-i hatóságok évről-évre megküldik Budapestnek az egyre növekvő számlát.

Az InfoRádió megkereste a Külügyminisztériumot, a tárca szóvivője azonban addig nem nyilatkozik, amíg tart a vita az amerikai nagyvárossal.

A minisztérium ugyanis már évek óta próbálja rendezni az adósságot, de úgy tűnik, nem úgy, hogy megadja a most 65 millió dollárra rúgó tartozást, ami egyébként körülbelül a magyar ENSZ-képviselet éves költségvetését is fedezné.

A tárgyalások lezárultáig állítólag naponta sok ezer dollárral nő a kamatokkal megterhelt adósság. Magyarország viszont nem az egyedüli, amelyik tartozik New Yorknak.

Már 2002-ben 60, illetve 40 millió dollárros ingatlanadóból származó adóssága volt Törökországnak és Líbiának, de több mint egymillió dollárral tartozott Fülöp-szigetek, Uganda, Szlovákia és Bulgária is.

A legtöbb borsot azonban India és Mongólia töri New York orra alá, az amerikai nagyváros ugyanis már próbapert is indított az ázsiai országok ellen.

A New York-i magyar diplomatákkal egyébként már többször meggyűlt az amerikai hatóságok baja. Néhány éve kiderült ugyanis, hogy Magyarország New Yorkba delegált diplomatái nem fizetnek a parkolásért, az akkoriban kialakult botrány után azonban a magyar állam kifizette a tizenötezer dolláros díjhátralékot.

Ez sem magyar sajátosság, a New York-i diplomaták ugyanis évente összesen 250 ezer dollár parkolási díjat nem fizetnek be.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást