Túlságosan függ a szüleitől? A Vatikán szerint elválhat

Infostart
2007. január 29. 08:34
A vatikáni főbíróság szerint érvényteleníthető a házasság, ha valamelyik fél túlságosan függ a szüleitől. Bár a katolikusoknál tilos a válás, indokolt esetekben a Rota Romana szétválasztja a párokat.

A katolikus egyház fellebbviteli bírósága szerint nemcsak az elmebaj, a hűtlenség, a droggal vagy alkohollal való visszaélés, a szextől való irtózás vagy az számít válóoknak, ha valaki nem akar gyereket.

A Rota Romana szerint akkor is elválhat egy házaspár, ha valamelyik tagja túlságosan függ a szüleitől.

"Az anya vagy apa hatalmaskodó befolyása a szellemi szabadság hiányát okozhatja, amely nélkül egy házasság nem működhet" - derül ki a testület évi jelentéséből.

Csak indokolt esetben

A katolikus egyház tanai szerint esküdött párok elvileg nem válhatnának el, a Rota Romana indokolt esetben mégis érvénytelenítheti a házasságot.

Az adatok szerint 2005-ben a bírák 1637-ből 67 esetben választották szét a párokat, a kérelmek száma pedig nő. Két éve egyébként 27 országból érkeztek ilyen kérések, a legtöbb, 127 Olaszországból.

XVI. Benedek pápa szerint a bírák túlságosan könnyen hozzák az ilyen döntéseket. A Szentatya arra figyelmeztetett: a házasság nem egy jogi dolog, amelyet az emberek akaratuk szerint alakíthatnak.