Kizárták a szocialisták a "négerező" politikust

InfoRádió / MTI
2007. január 27. 17:12
A francia Szocialista Párt (PS) konfliktuskezelő országos bizottsága szombaton egyhangúlag és véglegesen kizárta soraiból Georges Freche-t, Languedoc-Roussillon régió elnökét egy korábban a francia labdarúgó-válogatott összetételéről tett kijelentése miatt.

A legnagyobb francia ellenzéki párt bizottsága úgy ítélte meg, hogy a szocialisták egyik országosan legismertebb politikusának megszólalásai "nem összeegyeztethetőek az emberi jogok, a tisztelet és az egyenlőség értékeivel, amelyek mindig is a PS elkötelezettségeihez tartoztak".

A 68 éves baloldali politikus november 14-én a következőket mondta Raymond Domenech szövetségi kapitány együtteséről:

"Túl sok a néger a csapatban, hiszen a pályára lépő tizenegy futballista közül nyolc-kilenc színes bőrű, miközben három-négy lenne az ideális szám, ez tükrözné hűen a társadalomban a fehér-fekete arányt. De azért vannak ennyien, mert jobban futballoznak a fehéreknél, ez azonban szégyen".

Nem az első botránya


Freche nyilatkozatát óriási felháborodás fogadta Franciaországban, jobb- és baloldalon egyaránt elítélték. A kizárást a szocialisták pártfőtitkára, Francois Hollande mellett maga a baloldali elnökjelölt, Ségolene Royal is követelte, akinek támogatására ugyanakkor Freche többször is kérte nyilvánosan a franciákat.

A kizárt régióelnököt csütörtökön 15 ezer eurós pénzbüntetésre ítélte a montpellier-i büntetőbíróság, amiért az algériai függetlenségi háborúban a franciákat támogató algériaiakat és azok Franciaországban élő leszármazottjait tavaly februárban "alembereknek" nevezte.

A botrány után két évre minden párton belüli feladatától megfosztották, de régióbeli elnökségét megtarthatta.