Kalapács alá kerülnek a király értéktárgyai

Infostart
2007. január 25. 05:40
Vissza akarja szerezni a görög kormány a királyi család örökségét egy aukciósháztól, annak ellenére, hogy a volt uralkodó hivatalosan is eladta a tárgyakat.

A görög kormány felszólította a Christie's aukciósházat, hogy ne próbálja értékesíteni azt a nyolcszázötven tételből álló kollekciót, amely az 1863 és 1913 között uralkodó görög király, I. György tulajdona volt.

A görög tisztviselők figyelmeztették a céget: készek perelni is, ha nem lépnek vissza az eladástól.

Az ezüstneműt, festményeket, kínai jade-, valamint Faberge-tágyakat tartalmazó gyűjtemény a korábbi görög királyi birtokról származik.

Nem tudják, hogy került külföldre

A görög kormány szerint a Christie's nem adott megfelelő magyarázatot arra, hogyan jutott az értékes tárgyakhoz.

A Londonban élő Konstantin, Görögország utolsó királyának szóvivője azonban bejelentette: a volt uralkodó 1991-ben eladta a kollekciót.

Az aukciósház munkatársai éppen ezért nem értik a görög kormány álláspontját, és nem látnak okot arra, hogy eleget tegyenek a követelésnek.

Azért csak gondolják át


A görögök annak ellenére is fenntartják igényüket, hogy maga Konstantin közölte: az eladást igazoló bizonyítékokat már többször is bemutatták.

Sőt, a Christie's szerint éppen a most tiltakozó Jorgosz Vulgarakisz kulturális minszter jelentette be január elején a parlamentben, hogy a tárgyak exportját engedélyezték.

A miniszter azonban nem tágít: "Ha valaki megveszi a tárgyakat, és kiderül, hogy lopottak, a görög állam ellene és az aukciósház ellen is eljárást indít."