Drogfutárok már az általános iskolákban is

Infostart
2007. január 25. 10:55
Egyes bűnözőcsoportok már az iskolákba is beszivárogtak, és a gyerekeket drogfutárként vagy üzenetek közvetítésére használják - figyelmeztetett a brit oktatási miniszter.

Jim Knight közölte: a bandák már az általános iskolákban is aktívak, a gyerekeket legtöbbször üzenetek közvetítésére használják, a címzettek általában az idősebb testvérek.

Mick Brooks, az egyik országos tanárszervezet főtitkára elmondta: személyesen is megtapasztalta, hogy a bűnszövetkezetek néhol kilencéves gyerekekkel fuvaroztatják a kábítószereket.

Az iskolában és a játszótereken üzletelnek

Szakemberek szerint Birminghamben, Manchesterben és Londonban a legrosszabb a helyzet. A rendőrség Birminghamben tíz, Londonban mintegy kétszáz szervezett bűnözői csoportot tart nyilván, de arról nincs adat, hogy ezek közül mennyi aktív az iskolákban is.

Az oktatási miniszter szerint arra nincsenek bizonyítékok, hogy a drogot az iskolákba is beviszik, hozzátéve: hírszerzési adatok szerint az üzletek iskolákban vagy játszótereken köttetnek, a kábítószer pedig később cserél gazdát.

A miniszter elmondta azt is: a kormány eltökélt, hogy megoldja a problémát, még mielőtt az kezelhetetlenné válik. Felkészítik például a tanárokat arra, hogyan ismerjék fel a bandák iskolán belüli működését.