Veterán óriással tesztelik a jövő üzemanyagát - képpel

Infostart
2007. január 24. 15:04
Jól halad az amerikai légierő szintetikus üzemanyagot tesztelő programja, a korábbi kedvező tapasztalatok után most Alaszkában azt vizsgálják, hogyan teljesít a keverék különösen hideg hőmérsékleten. A tesztgép most is egy B-52-es.

Az 5. bombázóezred kötelékébe tartozó nyolc hajtóműves óriásbombázó január 17-én érkezett az alaszkai Minot légibázisra.

A géppel január 22-étől február elejéig vizsgálják a földgázból előállított, úgynevezett Fischer-Tropsch üzemanyag nagy hidegben nyújtott teljesítményét.

Egészen pontosan annak a szintetikus üzemanyagnak a tulajdonságait tárják fel, amely félig a Fischer-Tropsch-ból, félig a hagyományos, kőolaj alapú üzemanyagból áll. Ez a program azért nagyon fontos a légierő számára, mert segítségével csökkentheti az olajimporttól való függést.

"A B-52-es vezető szerepet tölt be a programban. Reméljük, az időjárás megengedi, hogy elvégezzük a hideg tesztelést" - mondta el Eldon Woolie ezredes, az 5. bombázóezred parancsnoka.

A több évtizede szolgálatban álló B-52-es Stratofortress bombázó ideális alanya az ilyen kísérleteknek, nyolc hajtóműve lehetőség ad arra, hogy a tesztelés során fokozatosan egyre több hajtóművet üzemeltessenek a kísérleti üzemanyagokkal. Vagyis, ha leállna az új anyaggal üzelemtetett hajtómű, a gép a többivel tovább repülhet.

Az új üzemanyagot először szeptember 19-én tesztelték Kaliforniában. Az alaszkai próbák végeztével várhatóan júniusban készül el a tesztprogram teljes körű értékelése.