Itt van a tél (itt van újra), hó alatt már Európa

InfoRádió / MTI
2007. január 24. 11:47
Megérkezett a tél Európa nagy részére: kedd estétől sűrűn havazik Csehország, Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország és Spanyolország egyes régióiban.

A nagy havazás kaotikus állapotokat teremtett Csehországban. Prága Ruzyne repülőterét már az éjszakai órákban le kellett zárni. Leghamarabb délután 4 óra körül tudják csak megnyitni, és lehet, hogy akkor is csak részlegesen üzemel majd egy darabig - jelentette be a reptér szóvivője.

Éjszaka lezárták egy időre a Prága és Brünn közti D1 jelzésű autópálya nagy részét is, mert számos baleset történt a sűrű hóesésben. Nem járható a német és az osztrák határátkelőkhöz vezető utak egy része. Az ország szinte minden részén sűrűn fordulnak elő koccanásos közúti balesetek. Ostravában a hóviharban több súlyos baleset is történt, amely egy emberéletet is követelt.

A hóesés kaotikus állapotokat idézett elő Ausztria Karintia és Tirol szövetségi tartományainak egyes részein. Számos hóborította utat le kellett zárni, köztük az A19-es autópálya két szakaszát is Villach és az olasz határ között. 12 ezer otthon maradt áram nélkül szerdán reggel a Dráva völgyében, mert a letörő faágak leszakítottak több villamos távvezetéket.

A hatóságok felkérték a lakosságot, hogy ha lehet, kerülje el Karintia közútjait. A Dráva völgyében Berg és Greifenburg között mintegy 300 teherautó akadt el, és torlaszolja el részben az utat. E járművek vezetői a gépjárművekben, illetve a szabadban töltötték el az éjszakát.

Súlyos zavarokat okozott a kedd este kezdődött havazás Németország déli részének közúti és légi közlekedésében. Öt-tíz centiméter vastagságú hóréteg takarta be éjszaka a térség tájait és útjait. A hó és a jeges utak számos baleset okoztak Baden-Württemberg és Bajorország tartományokban. Két ember életét vesztette, az egyik Baden-Württembergben, a másik Bajorországban.

A balesetek és a hótakaró miatt lezárták a 8-as, a 9-es és a 81-es autópálya egyes szakaszait. A havazás megszakította egy időre a légi forgalmat a stuttgarti repülőtéren. A szerda reggelre kiírt járatok közül egy sem tudott útnak indulni, a reptér egyelőre érkező gépeket sem fogad. Mintegy ezer utast kellett elhelyezni a város szállodáiban, mert nem indult el a járatuk. Késésekről érkeztek jelentések a müncheni repülőtérről is.

A német vasutakon valamivel jobb a helyzet, de ott is voltak késések, például a München-Párizs vonalon, illetve München és Nürnberg környékén. A meteorológiai előrejelzések szerint a havazás csütörtökre eléri az ország északi részeit is.Megérkezett a tél Olaszország északi részére is, de csak a magasan fekvő területeken havazik, máshol esik. A dolomitokbeli Gardena hágó térségében két kisebb lavina zúdult le a közútra, és noha sem balesetet, sem károkat nem okozott, biztonsági megfontolásokból lezárták a hágót.

Nápoly és Ischia szigete között az erős szél, illetve a szél által felkorbácsolt magas hullámok miatt megszűnt a kishajók átkelése.

Az olasz Alpok számos részén meghaladta a hó vastagsága az 50 centimétert, így szinte minden ismert sípálya jól használható a térségben. A síelés szerelmesein kívül az olasz vízgazdálkodási szakemberek is örülnek a havazásnak, sőt utóbbiak az esőzésnek is, mivel az olasz folyók vízhozama aggasztó mértékben apadt és a tavak vízszintje is igen alacsonnyá vált az utóbbi hónapok meleg és száraz időjárása következtében.

A tíz centimétert is elérő hótakaró és a tükörsimára fagyott utak nagy fennakadásokat okoztak a szerdára virradó éjszakán az északkelet-franciaországi Elzász régió közlekedésében. A hatóságok általános forgalmi tilalmat rendeltek el a teherautók, kamionok számára.

A hóeltakarítási munkálatok miatt késésekkel indult a légi járatok jelentős része a strasbourgi repülőtérről, sőt nem egy járatot töröltek is. Csak a vasúti közlekedés zajlik a megszokott rendben, legalábbis egyelőre. A hóban elakadt teherautók számos országutat eltorlaszoltak Strasbourg környékén.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy akinek nem feltétlenül szükséges, ne üljön autóba, vagy halassza el utazását. A francia meteorológiai intézet előrejelzése szerint a következő napokban is marad a fagypont alatti hőmérséklet.

Betört a tél Spanyolország északi részére is. Az északi országrészben szerda délelőtt rövid idő leforgása alatt húsz centiméteresre hízott a hóréteg. Asztúria, Kantábria, Kasztília és León, Navarra és Baszkföld autonóm körzetek egyes részein zűrzavaros állapotok alakultak ki a közlekedésben. Számos utat le kellett zárni, 17 magashegyi hágó nem, további ötven pedig csak hólánccal járható.

Több iskola zárva maradt, mintegy 2300 gyermek élvezheti a rendkívüli szünidőt. A metorológiai intézet további havazásokat jelzett előre. Még a Baleár-szigetekhez tartozó Mallorcán is esett a hó az 500 méteres tengerszint feletti magasságon túl. A Pireneusok, az andalúziai Sierra Nevada és a Madrid környéki hegyek síközpontjaiban végre üzembe helyezhették a sílifteket.