Veszélyes lehet a felrobbantott kínai műhold

InfoRádió / MTI
2007. január 23. 09:29
Kína elvégezte első kísérletét műholdak megsemmisítésére képes rakétájával. Az amerikai hírszerző szolgálatok már a múlt héten jelezték, hogy a próba megtörtént, a kínai hatóságok azonban csak kedden erősítették meg a hírt.

A pekingi külügyi szóvivő, Liu Csien-csao sajtóértekezletén közölte, hogy Kína végrehajtotta a kísérletet, és erről értesítette az Egyesült Államokat. A szóvivő múlt pénteken sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a kísérlet elvégzését.

Ahogyan a múlt héten, a Liu Csien-csao most is elmondta, hogy országa ellenzi az űrfegyverkezési versenyt, és nem is csatlakozik hozzá. Hangsúlyozta azt is, hogy a kísérlet nem irányult egyetlen ország ellen sem, és nem is jelent fenyegetést senkire.

Korábban az amerikai hírszerző szolgálatok már jelezték, hogy észlelték a kísérletet. A fehér házi illetékes közlése szerint egy kiszolgált kínai meteorológiai műholdat semmisítettek meg január 11-én egy ballisztikus rakétával, 800 kilométerrel a Föld felett.

Kockázatos robbantás

Szakértők szerint a kísérlet nyomán keletkezett űrtörmelék veszélyt jelenthet a Föld körül keringő űreszközökre, hiszen a műhold a robbanás után több száz kisebb-nagyobb darabra szakadt, és valószínűleg 425 és 3000 kilométer magasság között szóródott szét a világűrben.

A roncsdarabok még akár a Nemzetközi Űrállomást is veszélyeztethetik, és még évtizedeken keresztül sodródhatnak ellenőrizetlenül a világűrben. A számítások szerint mintegy 120 műhold pályáját keresztezik majd.