Hamarosan működőképes lesz az orosz GPS

Infostart
2007. január 23. 21:25
Az év végére megkezdi működését, és az ország teljes területét lefedi az orosz műholdas navigációs rendszer, a Glonass - jelentette be az indiai látogatáson tartózkodó orosz külügyminiszter.

Szergej Ivanov közölte: a világ teljes lefedése 2009-re várható, hozzátéve: India technikai megszorítások nélkül vehet részt a programban, és indiai hordozórakétákkal állítják Föld körüli pályára a rendszer műholdjait.

A Glonass, a Global Positioning System (GPS) orosz megfelelője egyaránt alkalmas katonai és civil célokra. A rendszer valós idejű helymeghatározásra képes, és használható geológiai vizsgálatokra is.

A tervek szerint a Glonasst 2007 végétől használhatják a megrendelők. Az orosz űrügynökség vezetője korábban azt mondta: tárgyalnak az amerikaiakkal és az európaiakkal, hogy a Glonasst a GPS-szel és a Galileóval együt is lehessen használni.

Év végére várhatóan 18 műhold szolgálja az orosz rendszert, míg a világ teljes lefedését 24 műhold biztosítja majd. A vezető orosz űrtechnológiai vállalat vezetőjének közlése szerint jelenleg 13 olyan műhold kering a világűrben, amely majd a Glonasst szolgálja.