Diákvízumos merénylők

InfoRádió / MTI
2007. január 23. 18:04
Diákvízummal akart merénylőket utaztatni az Egyesült Államokba az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat - közölte a Pentagonra hivatkozva az ABC amerikai televízió.

A Védelmi Hírszerző Ügynökség vezetője azt mondta: a szövetséges erők a merényletet alátámasztó dokumentumokhoz jutottak hozzá Irakban, amikor hat hónappal ezelőtt rajtaütést hajtottak végre egy feltehetően az al-Kaida tagjainak menedéket nyújtó házon.

Az ABC információi szerint az al-Kaida 10-20 tagját küldte volna diákvízummal az Egyesült Államokba, hasonlóan a 2001. szeptember 11-ei merényletekhez, ahol több elkövetőnek volt beutazási engedélye.

A csatorna úgy tudja, hogy a tervezett akció az al-Kaida egykori iraki vezetőjével, a fél éve megölt Abu Muszad al-Zarkávival állt összefüggésben.

Az amerikai biztonsági hatóságok azt követelik az amerikai egyetemektől, hogy készítsenek jelentést azokról a külföldi tanulókról, akik nem érkeznek meg időben a kollégium területére vagy rendszeresen nem látogatják az órákat.

Eddig a Montanai Állami Egyetem 11 állítólagos egyiptomi diákját vették őrizetbe az üggyel összefüggésben, de részleteket nem közöltek.