Nemzetközi nyomás Romániára a Babes-Bolyai ügyben

InfoRádió / MTI
2007. január 22. 18:53
Strasbourgban közös határozati javaslatban tiltakozott a romániai magyar kisebbség felsőoktatási diszkriminációja ellen az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének több vezető politikusa. A dokumentumot Göran Lindblad, a svéd delegáció vezetője nyújtotta be.

A határozat aláírói felkérik az Európa Tanács parlamenti közgyűlését, hogy vizsgálja meg: biztosított-e a magyar kisebbség esélyegyenlősége a romániai felsőoktatásban.

Sürgették azt is, hogy a testület szólítsa fel Romániát a regionális és kisebbségi nyelvek chartájának ratifikálására. A dokumentumot 12 évvel ezelőtt aláírta Bukarest, de hatályba azóta sem lépett.

A határozati javaslat emlékeztet arra, hogy a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemen elbocsátottak két magyar oktatót, amiért visszahelyezték a falra a korábban eltávolított magyar nyelvű feliratokat.

Szabó Zoltán, a parlamenti közgyűlés magyar delegációjának szocialista vezetoje és Németh Zsolt, a küldöttség fideszes helyettes vezetője üdvözölte, hogy az ügyben nemzetközi nyomás nehezedik Romániára.