"Farkasszemet néznek egymással, de nem lesz háború"

Infostart
2007. január 22. 15:50
Irán újabb rövid távú rakétakísérleteket jelentett be, miközben az Egyesült Államok az utóbbi időben azt érezteti, hogy kész szembeszállni a teheráni vezetéssel. Washington két repülőgép-hordozót küldött a Perzsa-öböl közelébe. Az InfoRádió Paul Beaver londoni független védelmi elemzőt kérdezte meg a témában.
Mennyire veszélyesek az iráni rakéták?

Irán már 15 éve folytatja a rakétaegységek kiépítését. Kínából, Oroszországból és Észak-Koreából szerzett be eszközöket. Ha megnézzük, hogy mennyire megbízhatóak ezek a fegyverek, azt látjuk, hogy az irániak még mindig csak tesztelik őket. Öt év múlva viszont szerintem képesek lesznek csapást mérni Izraelre, Törökországra, vagy a ciprusi brit támaszpontokra. A nagy kérdés az, milyen robbanófejet tesznek a rakétákba. Lehet, hogy egy idő után képesek lesznek nukleáris eszköz előállítására, de én kétlem, hogy rövid időn belül robbanófejjel tudják ellátni a rakétákat.

De közben azért tudják fenyegetni az Irakban állomásozó amerikai csapatokat.

Kétségtelen, hogy saját területükön kívül is képesek fegyver-rendszereket működtetni, tehát Afganisztánban és Irakban is. Továbbra is be tudják vetni az Irak elleni háborúban használt harctéri taktikai fegyvereiket. Tehát komoly fenyegetést jelentenek az iraki koalíciós erőknek.

Washington az utóbbi hetekben sokkal keményebben fogalmaz Iránnal kapcsolatban - milyen haderők állnának szemben egy esetleges konfliktusban?

Azt hiszem, hogy valamilyen módon farkasszemet fognak nézni egymással, de nem lesz háború. Nem hiszem, hogy az amerikaiak bombázni mernék Iránt, de az világos, hogy Teherán fenyegeti a térségben az amerikai érdekeket. Viszont, ha iráni lennék, és azt látnám, hogy a keleti határoknál, Afganisztánban amerikaiak vannak, a nyugati határokon túl vagy az öbölben szintén, délen ott van Pakisztán, amely amerikai szövetséges, északon pedig a NATO-tag Törökország. Fontos, hogy csillapodjanak a kedélyek, és hogy tárgyalások induljanak az EU közvetítésével, mert az európaiakat mindkét fél szavahihetőnek tartja. Az irániak büszke és okos emberek, és másképp kell bánni velük, mint ahogy az amerikaiak az afgánokat vagy a pakisztániakat kezelik.

Az előbb arra utalt, hogy az irániak farkasszemet nézhetnek az amerikaiakkal. Megvan erre a katonai képességük?

Egy sor eszközük van, például négy nagyon halk KILO-osztályú orosz tengeralattjáró. Már ha csak azzal fenyegetnének, hogy ezekkel lezárják a Hormuzi-szorost, vagy elaknásítják azt, már az is elég bajt okozna. Egyszer már volt ilyesmi a 80-as években, amikor Irán tengeri olajfúró tornyokat használt fel az ott áthaladó tankhajók elleni támadásokhoz. Tehát van precedens a fegyveres összecsapásra. Bár az irániak nem tudnának 100 százalékosan szembeszállni az amerikaiakkal, azok már annyira le vannak terhelve, hogy az irániak le tudnák kötni őket. Washington ezért nem is akarhat katonai összecsapást. Persze, lehet, hogy Bush elnök kormányzásának utolsó heteiben lesz valamilyen amerikai akció, hogy megerősítsék a republikánus párt támogatását, de ezt majd akkor meglátjuk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást