Õrizetbe vették a brit kormányfő egyik munkatársát

InfoRádió / MTI
2007. január 19. 18:37
Õrizetbe vette, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezte a brit rendőrség Tony Blair brit kormányfő egyik közeli munkatársát a nemesi rangok tiltott osztogatásának gyanújával hónapok óta folytatott nyomozás részeként.

A nőt azzal gyanúsítják, hogy megsértette azt a törvényt, amely tiltja a nemesi címekkel való visszaélést, valamint azzal, hogy hátráltatta a Scotland Yard nyomozását.

A brit televíziók arról számoltak be, hogy az illető Ruth Turner, a kormányközi kapcsolatok igazgatója, akinek feladata a kormány és a munkáspárti parlamenti többség közötti kapcsolattartás. A 36 éves nőt, aki 2004 óta tölti be jelenlegi pozícióját, szeptemberben már egyszer kihallgatták az ügyben.

Ruth Turner a negyedik személy, akit őrizetbe vesznek az ügyben tavaly tavasszal indult nyomozás eredményeként, amelynek során Tony Blair kormányfőnek is tanúskodnia kellett.

A Munkáspárt a 2005-ös választási kampány előtt bejelentés nélkül 14 millió fontos (5,5 milliárd forintos) kölcsönt vett fel vagyonos adományozóktól. Jóllehet ez önmagában nem törvénybe ütköző, a kampányt hitellel támogatók közül azonban többet a kormány nemesi rangra és felsőházbeli tagságra javasolt.