Sikeresen tesztelték a pusztító katonai lézert

Infostart
2007. január 18. 06:18
Sikeresen tesztelt egy lézerfegyvert a Raytheon fegyverfejlesztő vállalat az Egyesült Államokban. A szilárdtest-lézer a Phalanx gépágyúrendszer alapjaira épül, és a fejlesztők szerint hatékony védelmi fegyvert alkot a rakéták és tüzérségi lövedékek ellen.

A Laser Area Defense System (lézeres területvédelmi rendszer, LADS) névre keresztelt szerkezet prototípusa a teszt során egy 60 milliméteres aknagránátot semmisített meg több mint 500 méteres távolságból.

A sikeres próba értékét növeli, hogy a Raytheon a kormányzati felkérés után mindössze fél évvel képes volt prezentálni a fegyverrendszert.

Ezt az tette lehetővé, hogy a szerkezetben szilárdtest-lézert és kereskedelmi forgalomban is kapható optikát használtak. A kísérlet célja annak bemutatása volt, hogy katonai célokra is lehet alkalmazni a lézert, amely képes megvédeni a csapatokat a tüzérségi lövedékektől és a rakétáktól.

Vonzó alternatíva

A másik cél az volt, hogy alternatívát kínáljanak a kémiai lézerekkel szemben, amelyek használata logisztikai problémákat okoz.

A kémiaival szemben a szilárdtest-lézer előnye, hogy környezetbarát, olcsóbb és sokkal mobilabb. A LADS képes egyszerre több célt is leküzdeni, és ha rendelkezésre áll az elektromos áram, akkor nem is fogy ki. A rendszer áramforrása lehet egy közönséges generátor, vagy az elektromos hálózat.

A LADS a Phalanx gépágyú-rendszer alapjaira épül, ez biztosítja a gyors és precíz keresést, célzást és a lézer energiájával történő megsemmisítést.

A Raytheon egyébként már több mint 900 Phalanx rendszert gyártott, a 20 mm-es lövedékkel tüzelő szerkezetet 24 ország hadserege használja, például hadihajók légvédelmének biztosítására.

A LADS fejlesztésének következő lépéseit minden bizonnyal a további dinamikus harctéri próbák jelentik majd.