Rasszista botrány a tv-showban

Infostart
2007. január 18. 15:16
Rasszista kijelentésekkel illettek egy indiai színésznőt a brit Big Brother című televíziós műsorban. Az adás után rekordszámú nézői panasz érkezett a médiafelügyelthez. Az indiai kormány jelentést kért a műsorról, és Tony Blairnek is reagálnia kellett az ügyben.

Hatalmas nemzetközi botránnyá dagadt a brit Channel 4 csatornán egy hete futó Celebrity Big Brother című valóság-show legutóbbi adása, amelyben ismert sztárok mindennapjait követhetik a nézők.

A népszerű televíziós műsorban a nézők bejelentései alapján rasszista megjegyzésekkel illették az egyik szereplőt, az indiai filmcsillagot, Shilpa Shettyt.

A színésznőt lakótársai "pakinak" és "kutyának" hívták, illetve egyik vetélytársa, Jade Goody azt mondta Shettynek, hogy "menjen vissza a nyomornegyedbe, és találja ki, milyen is lehet az igazi élet".

Az adás után közel húszezer nézői panasz érkezett a brit médiafelügyelethez, az Ofcomhoz, míg a csatornához közvetlenül kétezren fordultak kifogásaikkal a műsorban elhangzott kijelentések miatt.

A brit televíziózás történetében ez óriási rekordnak számít. A Channel 4 és a műsort készítő Endemol polgári perekre számíthat a nézőktől, akik úgy érzik, megbántották őket az elhangzottak.

Egy Londonban élő indiai bankár, Tallat Mukthar azt mondta: úgy érezte magát, mintha visszatért volna az 1970-es évekbe, amikor hasonló rasszista megnyilvánulásokkal kellett megküzdeni.

A panaszáradat ellenére a brit csatorna úgy véli, semmilyen nyílt faji sértés vagy rasszista megnyilvánulás nem irányult közvetlenül Shilpa Shetty ellen a Big Brother házban, amit a nézők láthattak, az csupán egy kulturális és társadalmi vita volt az indiai színésznő és három másik szereplő között.

A tévétársaság hozzátette, félreérthetetlen rasszista viselkedést nem tűrnek meg a műsorban, ha ilyen hangzana el a szereplők szájából, a szerkesztők közbeavatkoznának. A botrány kétségtelenül jól jött a valóság-shownak: egy nap alatt egymillióval többen voltak kíváncsiak a sztárok életére.

Az eset után az indiai Patnában"szimpátiatüntetést tartottak a színésznő mellett, és elégették a Shettyvel összetűzésbe kerülő három szereplő fényképét. Az egyik indiai lap, a Deccan Herald a "A rasszista Big Brother hagyta Shettyt összetörni" címmel jelent meg, és a televíziós hírekbe is bekerült a könnyeivel küszködő színésznő képe.

Az ügy hullámai a politikát is elérték. Az indiai kormány külügyi államminisztere, Anand Sharma ismertette, hogy jelentést kértek be a műsorról, és amint megismerik a részleteket, megfelelő lépéseket tesznek.

Gordon Brown brit pénzügyminiszter éppen Indiában tárgyalt a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fellendítéséről, és többször is magyarázkodásra kényszerült.

A Tony Blair kormányfő kijelölt utódjának tartott politikus hangsúlyozta, Nagy-Britanniát a tisztesség és a tolerancia országának tartja, és elítél mindent, ami ezzel ellentétes.

A londoni alsóházban, az azonnali képviselői kérdések és miniszterelnöki válaszok heti félórájában Blair kormányfő kijelentette: a műsort ugyan nem nézi, de a rasszizmus minden formáját tűrhetetlennek tartja.

Az egyik képviselő, Keith Vaz úgy vélekedett, a csatorna vezetőségének kell tennie valamit az elfogadhatatlan rasszista nyelvezet ellen.

A londoni polgármester, Ken Livingstone hangsúlyozta, minden kultúrát örömmel fogadnak a városban, és nem várják el, hogy bárki is feladja szokásait, hagyományait.