A szél mindent visz

InfoRádió / MTI
2007. január 18. 21:52
Halottak, milliókra rúgó károk és közlekedési káosz: a Kirill orkánnal az utóbbi húsz év legpusztítóbb ciklonja söpört végig számos európai országon. Az óránként mintegy 200 kilométeres sebességgel tomboló viharban legalább huszonnégy ember vesztette életét.

Németországban - ahol öten haltak meg, köztük egy másfél éves kisgyermek - utazók ezrei rekedtek a pályaudvarokon, mert a német vasúttársaság este az egész ország területén leállította a vonatközlekedést, és minden szerelvényt visszaparancsolt az állomásokra.

"Ilyen még sohasem fordult elő Németországban" - mondta a Deutsche Bahn elnöke.

Osnabrück egyik elővárosában buszokkal evakuálták egy Intercity vonat 250 utasát, akiket átmenetileg egy iskolában helyeztek el. A vihar lerombolta a városban vendégszereplő moszkvai állami cirkusz sátrát is.

Németország északi partvidékén már délelőtt óránként 120 kilométeres sebességű szélvihar söpört végig, a közeli hegyvidékeken 140-150 kilométer/óra erejű szélvihar dühöngött.

A rendkívül erős szelet szinte mindenütt kiadós esőzés kísérte. Több városban hosszabb-rövidebb ideig tartó áramkimaradások voltak. Az ország legnagyobb repülőterén, Frankfurtban mintegy száz járatot töröltek.

Nagy-Britannia

Nagy-Britanniában tíz emberéletet követelt az orkán, amely miatt 192 repülőjáratot töröltek a londoni Heathrow repülőtéren, köztük a British Airways helyi idő szerint este nyolc órakor esedékes, 867-es számú budapesti járatát.

Az áldozatok egyike egy kétéves kisfiú volt, akire fa dőlt Londonban. Meghalt a birminghami repülőtér vezérigazgatója is, akinek egy faág zuhant a kocsijára.

A brit meteorológia által már a hét eleje óta jósolt atlanti vihar 160 kilométeres sebességű orkánnal érkezett, elérve Londont is, ahol állványok dőltek össze, üvegtáblák zuhantak irodaházakról a járdákra, fák dőltek autókra.

Leállt a forgalom a Londont körülölelő M25-ös autópálya-gyűrű, illetve a fővárosból kivezető autópályák több szakaszán, mivel a szél sok kamiont felborított.

A világ legforgalmasabb kompkikötőjében, a délkelet-angliai Doverben több órára teljesen leállították az átkelő forgalmat, és az ország más vidékein sem járnak a tengeri kompok.

A vonatközlekedésben sebességkorlátozásokat léptettek életbe, a Virgin Trains vonattársaság a London és Skócia közötti összes járatát törölte. A Londontól délre fekvő Surrey grófságban 100 ezren maradtak áram nélkül.

Írországban is számos repülőjáratot töröltek vagy késve indítanak, a legtöbb komp Nagy-Britannia és Franciaország felé nem közlekedik. Belgiumban egy ember halálát okozta a szélvihar, amely a híres fürdőváros, Spa közelében elérte a 126 kilométer/óra sebességet.

Az egyik kisebb belga légitársaság kénytelen volt törölni csütörtöki londoni járatait, és több belga kikötőből napközben nem indultak el a brit szigetek felé tartó komphajók.

Brüsszelben lezárták a főváros déli részében lévő hatalmas erdőn, a Bois de la Cambre-on keresztülvezető utakat.

Este megbénult a forgalom a Liege-Brüsszel autópályán is, mert a hatalmas szél megbontotta az egyik útszéli pihenőhely éttermének tetőszerkezetét, és a szakértők attól tartanak, hogy a tető lerepül a pályára.

Átmenetileg leálltak a Brüsszel és London, valamint a Brüsszel és Párizs között közlekedő szuperexpresszek is.

Hollandiában négyen haltak meg, az országszerte kialakult közlekedési káoszt csak tetézte, hogy este teljesen megbénult a vonatközlekedés. Az utcák "romhalmazzá" váltak.

Franciaország északi részén, Roubaix-ben egy autóvezető-oktató halt meg, miután egy villanypózna rázuhant gépkocsijára, egy másik autós súlyosan megsérült.

Svájcban mintegy száz légi járatot töröltek - egyebek mellett a zürichi és a genf-cointrini repülőtéren - a helyenként 140 kilométer/óra sebességgel dühöngő orkán miatt, amelynek további erősödésére figyelmeztették az alpesi ország lakosságát a meteorológusok.

A magasabb vidékeken óránként 160 kilométeres sebességű széllökésekre is számítanak.

Ausztria felkészült Kirill támadására, amely a bécsi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a legmagasabban fekvő területeken akár óránként 200 kilométeres sebességgel söpörhet majd végig.

Az oktatási miniszter bejelentette, hogy az ország egész területén igazoltnak tekintik majd a tanulók hiányzását pénteken.

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) óránkénti 100 kilométeres sebességkorlátozást rendelt el.

Csehországban már három áldozata van a viharnak: két autós és egy tűzoltó, akik kidőlő fák alatt lelték halálukat.