Rohamosan növekvő elégedetlenség az egykori NDK-ban

InfoRádió / MTI
2007. január 17. 12:02
Németország újraegyesítése óta az egykori NDK-s tartományokban az emberek aggodalmai még soha nem voltak olyan erősek, és a jövőbe vetett reményei olyan alacsonyak, mint most - derül ki egy szerdán nyilvánosságra hozott tanulmányból.

A szociális jelentés szerint a keletnémeteknek csak nyolc százaléka bizakodó a jövőt illetően, míg mintegy negyven százalékuk súlyos aggodalmakkal és félelmekkel tekint a jövőbe. Öt keletnémet közül négy részben vagy teljesen elégedetlen sorsával - áll a jelentésben.

A tanulmány kiemeli, hogy elsősorban a gazdasági problémák és a kormány által végrehajtott szociális reformok hatásai miatt alakult ki a borúlátó a hangulat az egykori NDK-s tartományokban élők között.

A kutatást végző Berlin-Brandenburg tartomány illetékes központjának szakértői hangsúlyozták: miközben 2000-ben a keleti tartományok lakóinak többsége még elégedetten nyilatkozott az életkörülményeiben beállt változásokról, ugyanez az arány mostanra 39 százalékos mélypontra süllyedt, ami az 1990-es újraegyesítés óta mélypontnak számít.

A jelentés szerint leginkább az ötven év felettiek csalódottak helyzetük miatt. A munkanélküliek körében teljes a reménytelenség, ezt jelzi, hogy több mint kilencven százalékuk semmi esélyt nem lát az elhelyezkedésre.

A szakértők úgy vélik, a növekvő elégedetlenség és a rohamos elszegényedés a fő oka, hogy a szélsőjobboldali eszmékkel egyre többen szimpatizálnak a keleti területeken.