"Némileg gyengült a demokrácia Magyarországon"

InfoRádió / MTI
2007. január 17. 06:14
A Freedom House kutatóintézet jelentése szerint gyengült a demokrácia Magyarországon 2006-ban. A független szervezet éves világjelentése megállapította, hogy az elmúlt évek stabil helyzete után tavaly enyhe visszaesés történt a zavargások és a polgári elégedetlenség miatt, amelyhez hasonló az 1956-os szovjet megszállás óta nem volt Magyarországon.

"Némileg gyengült" a demokrácia Magyarországon 2006-ban - állapította meg az amerikai Freedom House éves világjelentésében. A jelentés megfogalmazása szerint Magyarországon évek óta stabil a demokrácia, tavaly azonban "visszaesések voltak megfigyelhetők".

"Magyarországon enyhe visszaesés volt észlelhető az erőteljesen polarizálódott politikai környezetben a zavargások és a polgári elégedetlenség miatt" - állapította meg Arch Puddington, a független intézet kutatási igazgatója.

A jelentés a magyarországi demokrácia gyengülésének jeleként értékelte, hogy az 1956-os forradalom óta nem látott súlyos lázongások történtek.

Az értékelés emellett emlékeztetett, hogy a zavargásokat megelőzően "kiszivárogtatták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beismerését arról, hogy a kormány hazudott a gazdasági teljesítményről és más kérdésekről".

Így osztályoznak

A Freedom House két osztályzatot ad minden országnak. Magyarország tavalyi demokrácia-teljesítménye továbbra is a legmagasabb pontszámot kapta mind a politikai, mind a polgári jogok tekintetében, akárcsak például Nyugat-Európa országai (az 1-től 7-ig terjedő értékelési skálán ez 1-es osztályzatot jelent).

Egyébként a szervezet szerint nem csak Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban, Franciaországban és Olaszországban is visszaesés következett be tavaly.

A Freedom House 1972 óta állítja össze a politikai és polgári jogok érvényesüléséről szóló éves világjelentéseit.