Mi akar lenni, brit vagy skót?

Infostart
2007. január 17. 17:23
Skócia lakosainak egyharmada a függetlenséget választaná - derült ki a BBC felméréséből, amelyet Skócia és Anglia egyesülésének 300. évfordulójára készítettek. Más közvélemény-kutatások szerint azonban még nagyobb a függetlenségre vágyó skótok aránya, annak ellenére, hogy Skócia a kilencvenes évek közepe óta nagyfokú autonómiával rendelkezik. Szvetnik Endre Gerry Hassant, a Demos kutatóműhely skót politikával foglalkozó projectjének vezetőjét kérdezte.

Vegyes képet mutat, hogy mit hozott Skóciának a "devolúció", a korlátozott autonómia. A legfontosabb az, hogy megalakulhatott a skót parlament, ami a skót nép demokratikus képviselete. Korábban Skóciát Londonból, a kormány által kinevezett miniszterek irányították. A devolúció, tehát válasz volt az úgynevezett demokratikus deficitre.

Tehát most van egy parlamentjük, többféle minisztériumuk, például oktatási és egészségügyi, és még adókat is kivethetnek.

Igen, és ez egy olyan politikai rendszert hozott el, amely megjeleníti Skócia sokszínűségét. A skót parlament például végrehajtotta a földreformot, amire a westminsteri parlament az ott ülő földtulajdonos lordok miatt képtelen lett volna. Emellett pedig Nagy-Britannia más részeivel szemben ingyenessé tette a felsőoktatást. Viszont az is igaz, hogy egy olyan korban jött létre, amikor különösen népszerűtlen a pártpolitika. Egyfelől az emberek saját törvényhozást akartak, másrészt, nem igazán azonosulnak azzal, amit tesz.

Annak ellenére, hogy létrejött a nagyfokú autonómia, sokan független Skóciáról álmodnak. Miért?

Fontos, hogyan tesszük fel a kérdést. Ha így szól: "akarja, hogy Skócia független legyen?", akkor a skótok körülbelül fele igennel válaszol. Ha negatív szavakat használunk, például a "különállást+, vagy az "elszakadást", akkor már csak valamivel több, mint egyharmad mond igent.

Miért akar függetlenséget a Skót Nemzeti Párt, amely a leginkább harcol az önállóságért?

Bizonyos értelemben az SNP régimódi nacionalista párt, amely azt mondja: mi külön nemzet vagyunk, ezért függetlennek kell lennünk, magunknak kell döntenünk például a gazdasági ügyeinkben. Viszont nem nacionalista abban az értelemben, hogy nem az angolellenesség, hanem a gyakorlati megfontolások vezetik. Az az alapvetésük, hogy egy önálló Skócia jobb döntéseket hozna. Az autonómia ellenére az Egyesült Királyság nagyon is központosított állam - mondják - ahol a politikai és gazdasági hatalom Londonban és Anglia délkeleti részén összpontosul. Ha London állapítja meg a kamatlábat, ha a dél-angliai ingatlanpiac mozgásai határozzák meg az árakat, ha a 83 százalékban angol választókat képviselő londoni parlament mondja meg, hogy például bevezessék-e az eurót, akkor a közös állam nem fejezi ki Skócia érdekeit - állítják.

Mit hoz a jövő? Létrejöhet az önálló Skócia?

Azt hiszem, hogy itt egy nagyobb kérdésről van szó, és az Nagy-Britannia hanyatlása. Az angolok egyre kevésbé tartják britnek magukat, ahogy a skótok is. Tehát, bármivé is fejlődik az Egyesült Királyság, a brit identitás, mint a szigetek közös identitása, eltűnőben van. Persze, ez nem jelenti azt, hogy az alkotórészek mindenképpen függetlenek lesznek, de az biztos, hogy az alkotmányos berendezkedés és az emberek önmeghatározása komoly átalakuláson megy át.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást