Magyar áldozata is van a bagdadi merényletnek

InfoRádió / MTI
2007. január 17. 21:01
Egy magyar biztonsági őr is életét vesztette Bagdadban egy civil szervezet konvoja elleni támadásban, amely összesen négy halálos áldozatot követelt.

Az őrök az URG nevű, nemzetközi biztonsági magáncég alkalmazásában álltak, amely a National Democratic Institute civil szervezet védelmét látja el.

Leslie Campbell, az NDI közel-keleti regionális igazgatója szerint a fegyveres rajtaütésben az URG egy magyar, egy horvát és egy iraki állampolgárságú biztonsági őre, valamint az NDI egy amerikai alkalmazottja vesztette életét.

Campbell szerint eddig csak két holttestet sikerült megtalálni, azt nem közölte, hogy mely állampolgárokét.

Egy névtelenséget kérő biztonsági forrás szerint a rajtaütés szerda délelőtt történt a Jarmuk negyedben, és állítása szerint a támadásban hat iraki őr halt meg.

Ugyanezen biztonsági forrás szerint a fegyveresek háztetőkről vették kereszttűz alá a konvojt, amelyben több gépkocsi kigyulladt, a benne ülők pedig szénné égtek.

A támadók hosszú perceken át tartották gépfegyvertűz alatt a járműoszlopot - mondta a forrás.

A támadók tűz alá vették a nemzetközi biztonsági cég - erősítésként a helyszínre érkező - második konvoját is, de ennek az akciónak nem voltak áldozatai.

A rajtaütés akkor történt, amikor a konvoj kihajtott a legjelentősebb iraki szunnita párt, az Iszlám Párt bagdadi székházából.