Hihetetlen történet: előkerült az író sosem látott testvére

Infostart
2007. január 17. 09:55
Egy igazi regénybeli történetet ismerhetett meg a brit író, Ian McEwan. A sztori azonban ezúttal nem a regényében bontakozott ki, hanem a saját életében. Felnőttként talált rá testvére, akiről korábban nem is tudott.

A díjnyertes szerző, Ian McEwan megismerhette régen elveszített testvérét. Dave Sharp, a 64 éves kőműves talált rá fivérére, akiről azt sem tudta, hogy híres író.

Dave Sharp először arra jött rá, hogy ő egy háború alatti, házasságon kívüli kapcsolatból született, és úgy került nevelőszüleihez, hogy azok egy hirdetésre jelentkeztek.

A hirdetésben, amelyen szülőanyja adott fel, mindössze annyi szerepelt: otthont keresek egy egyhónapos fiúgyermeknek, véglegesen.

Szülőanyja, Rose Wort - aki Stuartnak nevezte őt - férjnél volt, ám férje a fronton szolgált. Gyermekét azonban még férje hazatérte előtt átadta a nevelőszülőknek.

Férjhez ment a fiú apjához

Három évvel később azonban férje meghalt, Rose pedig később férjhez ment Dave Sharp apjához. A következő évben pedig megszületett Ian fiuk.

A fiatalabbik fiú felnőttként íróvá vált. Olyan regények fűződnek a nevéhez, mint az Idegenben, az Õrült szerelem, A képzelgő, valamint az Amszterdam című írások.

Eközben bátyját nevelőszülők nevelték fel, és kőműves lett belőle. A férfi 14 éves volt, amikor rájött, hogy adoptálták, de elhatározta, hogy nem nyomoz. Ezt tartotta is mindaddig, míg nevelőszülei éltek.Dave Sharp azonban később megtalálta azt a hirdetést, amelyet szülőanyja adott fel elhelyezésére. Ekkor azonban éppen házasodni készült, és a családalapítással volt elfoglalva, ezért félretette azt a "feladatot", hogy felkutassa szüleit.

Az ötvenes éveiben azonban írt az üdvhadsereg családsegítő szolgálatának, akik segítettek felkutatni két féltestvérét, akik édesanyja első házasságából születtek.

Végül egy rokon hozta össze őt Ian-nel, így végül összeállt a kép. A kőműves végül találkozott szülőanyjával is, aki 2003 óta időskori demenciában szenved.

Elolvasta a könyveit

Amikor öccsével találkozott, nem volt tudomása arról, hogy testvére mennyire híres ember, és arról sem, hogy szinte egész életükben igen közel laktak egymáshoz. Mostanra azonban már minden könyvét elolvasta.

Az Oxfordban élő író nemrég úgy nyilatkozott: fantasztikus élmény volt, amikor felfedezte, hogy van még egy testvére. Azóta könyvet is írt a történetből, és kapcsolatot tart a bátyjával.