Észak-Korea és az Egyesült Államok Berlinben tárgyal

Infostart
2007. január 17. 12:42
Berlinben szerdán is folytatódnak a tanácskozások Phenjan atomprogramjáról az Egyesült Államok és Észak-Korea között. Az előre be nem jelentett találkozó kedden kezdődött, és diplomáciai megfigyelők arra számítanak, hogy sikerül elmozdulni a kölcsönös vádaskodások miatt holtpontra jutott hatoldalú tárgyalásokon.

Az észak-koreai hadászati célzatú atomkísérletek leállításáról kezdett tárgyalásokon eddig nem sikerült dűlőre jutni, így az Észak- valamint Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország részéről kezdett megbeszéléseket a múlt hónapban felfüggesztették.

A színfalak mögött azonban folytatódtak az erőfeszítések, hogy meggyőzzék az észak-koreai vezetést, a külföldi támogatás ellenében kötelezze el magát az atomenergia kizárólag békés célú felhasználása mellett. Ennek előmozdítására a német fővárosban váratlanul összeült Christopher Hill amerikai és Kim Kje Gvan észak-koreai fődelegátus.

Christopher Hill és Kim Kje Gvan legutóbb novemberben Pekingben találkozott egymással és az amerikai fél javaslatokat terjesztett elő a megfeneklett tárgyalások mozgásba hozatalára, de ezt nem hozták nyilvánosságra.

A külügyminiszter-helyettesi tisztséget betöltő Kim Kje Gvan a pekingi megbeszélést követően leszögezte, hogy Phenjan az amerikai pénzügyi szankciók haladéktalan feloldásától, továbbá az ENSZ büntetőintézkedéseinek hatálytalanításától teszi függővé az atomkutatással kapcsolatos további magatartását, illetve a hatoldalú tárgyalások folytatását.

Az ENSZ azért rendelt el megtorló intézkedéseket Phenjannal szemben, mert Észak-Korea október 9-én kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Diplomaták szerint a Berlinben kezdett megbeszélés folytatása derűlátásra ad okot a hatoldalú tárgyalások újrafelvételét illetően.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást