Bíróság előtt a félresikerült robbantás résztvevői

Infostart
2007. január 17. 12:35
Londonban megkezdődött hat mohamedán fiatal férfi pere. A vád szerint 2005. július 21-én pontosan olyan öngyilkos merényletet akartak végrehajtani a metróban, mint ami két héttel korábban halálos áldozatokat követelt és hatalmas káoszt okozott. A brit felderítés ebben az esetben sem működött jól.

A véres tragédia azonban nem következett be, mert a tettesek rosszul keverték össze a robbanóanyagot.

Hosszú ideig tartott a bizonyítékok összegyűjtése, de most megkezdődhetett a per tárgyalása a kilenc nőből és három férfiból álló esküdtbíróság előtt.

A hat vádlott tagadja bűnösségét. Mindahányan londoni lakosok, de szomáliai, etiópiai illetve ghánai származásúak. A 26 éves Muktar Szaid-Ibrahim az 1990-es évek óta élt Londonban. A Hackney Road-nál akart robbantani, de hátizsákja csak pukkant egyet. Õ halálos rémületben rohant ki a metróból.

A 25 éves Ramzi Mohammad az Oval állomásnál akarta felrobbantani magát és az utasokat. A vele egykorú Jaszin Hasszán Omár lett volna a Warren Street-i robbantó. Husszain Oszmán a Shepherds Bush állomáson szállt be hátizsákjával a metró kocsiba, míg a legidősebb vádlottnak, a 32 éves Manfo Asiedo-nak, az utolsó percben elpárolgott a bátorsága és zsákját lerakta egy parkban.

A tárgyalás során lejátszották a biztonsági kamera által felvett képet, s látható, hogy az egyik fiatal zsákjával egy fiatalasszony és egy babakocsi felé fordul, majd zűrzavar támad és a sikertelen merénylő menekülésre fogja a dolgot. Többen üldözőbe vették, még az állomás bejáratánál lévő virágos is kergette, de sikerült egérutat nyernie.

Társa halálra vált, amikor a hátizsákja épp hogy csak széthasadt, és a gyilkos robbanás nem következett be. Nagyot ugrott, kiáltott egyet, az utasok megpróbálták lefogni, de hiába. Hamarosan sikerült az Eurostar járaton Párizsba és onnan Rómába menekülnie, ott tartóztatta le az elhárítás.

A hattagú terrorista egység egy észak-londoni bérház kilencedik emeleti garzonlakásának egyetlen szobájában készítette elő a robbanó hátizsákokat. Nagy mennyiségben vásároltak hajszőkítésre alkalmas hidrogén-peroxidot, körömlakklemosó acetont, ehhez adagoltak kénsavat és az indiai lepényhez használatos csapati lisztbe itatták fel a keveréket.

Ezt próbálták a zsebükben lévő elem segítségével felrobbantani a metrón. De túl sok lisztet adagoltak, túl kevés vegyianyaghoz. A merénylet sikertelensége ellenére gyilkossági kísérlet a vád. A tárgyalás több hónapig tart.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást