A szlovákok kivonulnak Irakból

Infostart
2007. január 17. 12:42
Szlovákia megkezdte katonái kivonását Irakból. A 110 tagú egység egy része már a szomszédos Kuvaitban van, és rövidesen a többiek is követik őket.

A katonák kivonásával Robert Fico miniszterelnök teljesíti választási ígéretét, a SMER elnöke korábban többször is hangsúlyozta, győzelme esetén egyik fő feladatának tekinti a katonák mielőbbi hazarendelését.

A koalíciós kormány véglegesen tavaly októberben döntött a szlovák utászegység visszahívásáról, lépését előbb egyeztette Washingtonnal és a NATO vezetésével is. A szlovák utászegység, melynek kiküldéséről még az előző, Dzurinda-kormány döntött 2003-ban, a lengyel szektorban működött.

Felmérések szerint a szlovák lakosság több mint fele ellenzi az iraki szerepvállalást. Eddig összesen négy szlovák katona vesztette életét az iraki békehadműveletben. A szlovák katonákat most fokozatosan Kuvaitba helyezik át, onnan szállítják majd őket haza, a tervek szerint legkésőbb február végéig.

Kormányközi megállapodás alapján Irakban marad két szlovák gyártmányú aknaszedő rendszer, melyet az iraki hadsereg használ majd. A szlovák védelmi minisztérium szerint az utászalakulat iraki jelenléte évi 270 millio koronába, azaz csaknem két milliárd forintba került az országnak.

Az ellenzék élesen birálta a kormány döntését, szerinte a katonák hazarendelése a szövetségi kötelezettségek be nem tartását jelenti, és csökkenti az ország szavahihetőségét külföldön. A kivonulás után 11 szlovák katonatiszt marad Irakban, ők az ottani hadsereg kiképzésében vesznek majd részt a NATO keretében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást