Sarokba szorította a kormányfőt a titkosszolgálat

Infostart
2007. január 16. 14:11
A brit hírszerző szolgálat vezetője visszautasította egy kormányzati dokumentum aláírását, amely azt állította, hogy azért kellett leállítani egy külföldi fegyvereladás vizsgálatát, mert az veszélyeztette a nemzetbiztonságot.

A nyomozást a nagy értékű csalásokat vizsgáló hivatal folytatta a BAE Systems fegyvergyártó cég ellen a Szaúd-Arábiának eladott húsz éve eladott Tornado harci repülőgépek ügyében.

A gyanú szerint a BAE Systems nem törvényes úton nyerte meg a repülőgép-vásárlásra kiírt tendert, mert olyan szaúdi hivatalnokokat fizettek le, akik részt vettek a pályázatok értékelésében.

A vizsgálatot azonban brit kormányfő személyes utasítására leállították. Tony Blair azt állította, hogy erre szükség volt, mert a szaúdiak azzal fenyegettek, hogy ellenkező esetben megszakítanak minden titkosszolgálati együttműködést a szigetországgal, ami a terroristák jelentette veszély miatt megengedhetetlen.

A döntést számos parlamenti képviselő és civil szervezet is kifogásolta, és már az OECD is vizsgálatot indított az ügyben. Éppen ezért fontos lett volna a kormány számára, hogy a titkosszolgálat vezetője aláírásával hitelesítse a kabinet álláspontját.

John Scarlett, az MI6 vezetője azonban megtagadta az aláírást. A hírszerzés egyik hivatalnoka szerint semmi sem utal arra, hogy a szaúdiak a biztonsági kapcsolatok felmondásával fenyegettek volna a nyomozás folytatása esetén.


Ezt szeretnék eladni: Eurofighter Typhoon

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a BAE Systems erősen lobbizott a vizsgálat leállítása érdekében, a cég attól tart ugyanis, hogy ellenkező esetben Szaúd-Arábia eláll 72 darab nagy értékű Eurofighter Typhoon harci gép megvásárlásától, és inkább a franciák Rafale típusát rendszeresíti.

Tony Blair számára nem ez az egyetlen kínos fegyvervásárlási ügy: hétfőn nyilvánosságra került adatok szerint személyesen járt közbe egy katonai radarrendszer Tanzániának való eladásában, amely szintén erősen korrupciógyanús üzlet.