Összeesküvés-elméletek aranykora

InfoRádió / MTI
2007. január 16. 16:11
Az orosz főügyészség bejelentette, hogy ismét kész brit nyomozókat fogadni Moszkvában, ugyanakkor közölte, hogy szeretne kihallgatni két, Nagy-Britanniában, illetve Izraelben élő, Kreml-ellenes mágnást a Litvinyenko-gyilkosság és a Jukosz-ügy esetleges összefüggésére utalva.

Jurij Csajka orosz főügyész kedden jelezte, hogy hivatala, amely hétfőn kapott újabb nyomozati megbízást Nagy-Britanniából, kész ismét fogadni Moszkvában azokat a brit nyomozókat, akik Alekszandr Litvinyenko Londonba dezertált orosz állambiztonsági tiszt halálos megmérgezésére próbálnak fényt deríteni.

"Mi is készülünk arra, hogy Londonba küldjük nyomozóinkat tanúk sorának, köztük Borisz Berezovszkijnak és Ahmed Zakajevnek a kikérdezésére" - jegyezte meg a főügyész.

A milliárdos és a csecsen lázadó

A Kremlt élesen támadó milliárdos Borisz Berezovszkijt és a szintén brit menedékjogot élvező csecsen szeparatista Ahmed Zakajevet szoros szálak fűzték Alekszandr Litvinyenkóhoz, aki november 23-án hunyt el egy londoni kórházban, miután sugárzó anyag került a szervezetébe.

Az orosz főügyészség Berezovszkijt eddig csalással, Zakajevet pedig terrorizmusban való részességgel vádolta, régóta követelve a kiadatásukat. Jurij Csajka közölte, hogy ügyészei a Litvinyenko-ügyben ki akarják hallgatni az Izraelben élő Leonyid Nyevzlint, a Jukosz olajcég társtulajdonosát is.

Az üzletember koordinálja egyébként a Jukosz-főrészvényes Menatep (mai nevén GML) csoport nevében az olajcég részleges visszaállamosítása és csődbe taszítása miatt Oroszország ellen nemzetközi bíróságokon vívott csatákat.Az orosz főügyészség már tavaly év végén közölte, hogy gyanúja szerint emigráns orosz nagyvállalkozók, köztük Leonyid Nyevzlin rendelhették meg Alekszandr Litvinyenko megmérgezését.

"Van alapunk arra, hogy Litvinyenko megölése ügyében nyomozati lépeseket tegyünk a Jukosz több tisztségviselőjével szemben" - mondta kedden az orosz főügyész, aki szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy Leonyid Nyevzlin jogsértő módon nyerte el az izraeli állampolgárságot.

Az üzletembert a főügyészség már korábban megvádolta azzal, hogy ő szervezte meg egy vállalkozó házaspár, egy olajvárosi polgármester és egy kereskedőnő megölését, valamint a Jukosszal szembekerült három másik személy, egy moszkvai városházi tisztviselőnő és két üzletember megölésének kísérletét.

Hazatérő volt cégvezetők

A főügyész szerint több olyan Jukosz-cégvezető hazatér külföldről, aki fontos tanúvallomásokat tehet. Az Interfax hírügynökség Alekszej Golubovics volt pénzügyi igazgató nevét említette.

Az üzletember tavaly tavasszal, amikor Olaszországban őrizetbe vették, azt vallotta, hogy őt és családját higannyal meg akarták mérgezni, és feltételezte: ehhez érdeke fűződhetett Leonyid Nyevzlinnek.

Jurij Csajka egyben kétségbe vonta, hogy Jurij Golubev, a Jukosz egyik alapítója valóban természetes módon halt meg a múlt héten Londonban. "Olyan információk és tények birtokában vagyunk, amelyek szerint egyes tanúkat a Jukosz-ügyben higannyal próbáltak megmérgezni" - mondta a főügyész.Közben megszökött nem hivatalos moszkvai házi őrizetéből egy spanyol férfi, akire az ügyész 11 éves börtönbüntetést kért a Jukosz-ügyhöz kapcsolódó zárt tárgyaláson. A korábban a Jukosz Fargoil nevű leányvállalatát vezető Antonio Valdés-Garcíának az óév végén sikerült megszöknie moszkvai otthonából, miután rázárta az ajtót az őt őrző orosz rendőrökre.

A Kommerszant orosz napilap szerint Antonio Valdés-García, aki az orosz ügyészek reményei szerint a Jukosz-vezetőkre nézve terhelő vallomásokat tett volna, 2006 augusztusában öngyilkosságot kísérelt meg, kiugorva az ablakon, s azóta mankóra szorul. Ennek ellenére sikerült megszöknie őreitől. Utóbbiakat bűnügyi eljárás alá helyezték.

Antonio Valdés-Garcíát a főügyészség azzal vádolja, hogy a mordvinföldi adóparadicsomban bejegyzett Fargoil felhasználásával 13 milliárd dollárnyi olajbevétel eltérítésében vett részt, bűnszövetségben Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezérrel és annak üzlettársával, Platon Lebegyevvel.