Német néppárti politikus az Európai Parlament új elnöke

Infostart
2007. január 16. 13:13
Hans-Gert Pötteringet választotta új elnökévé az Európai Parlament. A német néppárti képviselő már az első fordulóban megkapta az abszolút többséget, így a következő öt esztendőben konzervatív elnök vezeti a január óta 27 tagállam küldötteiből álló Európai Parlamentet.

Az eddigi 732 helyett már 785 képviselő választotta meg az Európai Parlament elnökét, miután a januárban csatlakozott Bulgária és Románia is elküldte 53 képviselőjét, akiket hétfőn még a leköszönő elnök, a spanyol Josep Borell köszöntött.

Tisztségét mától a néppárti Hans-Gert Pöttering veszi át, aki már 1979-ben, az első közvetlen uniós parlamenti választáson bekerült a testületbe.

A konzervatív német képviselő megválasztását egy néppárti-szocialista alku tette lehetővé, csakúgy, mint korábban a spanyol Josep Borellét.

A néppárti és a szocialista képviselőkből álló frakciók közel 500 mandátummal rendelkeznek a 785 tagú strasbourgi testületben, így a Pötteringgel szemben fellépő három jelöltnek gyakorlatilag semmi esélye nem volt.

A megválasztott elnök három ellenjelöltje a szavazás előtt azt vetette a két óriáspárt szemére, hogy előre megegyeztek a parlamenti tisztségek elosztásában.

A néppárt és a szocialisták arányosan osztozkodtak a pozíciókon, de Németország mint az EU legnagyobb befizetője kezdettől fogva ügyelt arra, hogy képviselői olyan parlamenti testületek élén álljanak, amelyek befolyást gyakorolhatnak a tagállamokat érintő támogatások elosztására.

Néppárti túlsúly

Hans-Gert Pöttering megválasztásával ideiglenesen az unió három legfontosabb intézménye kereszténydemokrata irányítás alá került.

A tagországok kormányait képviselő, döntéshozó Európai Tanácsot június végéig Angela Merkel német kancellár, az elsősorban végrehajtó szervezetként működő Európai Bizottságot pedig 2009-ig a volt portugál kormányfő, José Manuel Barroso vezeti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást