Korrupció miatt nyomoznak az izraeli kormányfő ellen

InfoRádió / MTI
2007. január 16. 18:36
Az izraeli államügyészség kedden utasította a rendőrséget, hogy korrupció gyanúja miatt kezdjen nyomozást Ehud Olmert kormányfő ellen. A miniszterelnököt azzal gyanúsítják, hogy még pénzügyminiszterként egy bankprivatizációs ügyben visszaélt hivatali hatalmával.

Eran Sendar izraeli államügyész szerint az ősszel elrendelt előzetes vizsgálat elegendő bizonyítékot eredményezett ahhoz, hogy megkezdhessék a hivatalos nyomozást a kormányfő ellen.

Az államügyészség azzal gyanúsítja a miniszterelnököt, hogy 2005 novemberében - akkor még pénzügyminiszterként - egy bankprivatizációs ügyben visszaélt hivatali hatalmával, hogy üzleti előnyhöz juttassa egy barátját, üzlettársát.

Megváltoztatta a Leumi bank, a második legnagyobb izraeli pénzintézet privatizálásának eredeti pályázati feltételeit, hogy előnyös helyzetbe hozza az illetőt a bank többségi részvényének megszerzéséért folytatott versengésben. (Az illető azonban végül is nem vette meg a többségi részvényt.)

A privatizációs ügyletet felülvizsgáló izraeli állami számvevőszék jelentése robbantotta ki a korrupciós ügyet. Ehud Olmert tagadja, hogy bármi törvényellenest követett volna el.

Ha a nyomozás után az államügyészség vádat emel ellene, a kormányfő kénytelen lesz lemondani tisztségéről.

Ehud Olmert politikai karrierjét egyébként szinte folytonosan korrupciós vádak kísérték, de egyszer sem bizonyították rá a vádakat. Állítólag zavaros ingatlanügyletek kapcsán is felmerült vele szemben a közelmúltban a törvénysértés gyanúja.