Harmincnégyezer iraki civil halt meg tavaly

InfoRádió / MTI
2007. január 16. 14:21
Harmincnégyezernél is több civilt öltek meg tavaly Irakban erőszakos cselekményekben, a sebesült áldozatok száma pedig 36 ezer fölött van - derül ki egy ENSZ-jelentésből. Bagdad szerint a szervezet túloz.

A számok sokkal magasabbak, mint amelyeket az iraki kormány közölt korábban: a halálos áldozatok számát például 12 ezerre tette. E különbség miatt Bagdad bírálja is azt ENSZ-t, úgymond, eltúlozza a helyzet súlyosságát, ezért megtiltotta az iraki tisztségviselőknek, hogy adatokat szolgáltassanak ki a világszervezetnek.

A kéthavonta kiadott emberi jogi jelentés szerint 2006 utolsó két hónapjában több mint hatezer volt a halálos áldozatok, és körülbelül ugyanennyi a sebesülteké, vagyis valamivel kevesebb, mint szeptemberben és októberben.

A dokumentumban az áll, hogy a helyzet különösen Bagdadban súlyos, ahol "a napi rendszerességgel, tömegesen megtalált holttesteken - akár ismert, akár ismeretlen személyekén - a legtöbb esetben kínzás nyomai láthatók".

Az ENSZ eddig az iraki egészségügyi minisztériumtól, a halottasházaktól és a kórházaktól kapta a statisztikai adatokat. Ezek szerint 2006 második hat hónapjában naponta több mint száz embert öltek meg az országban. A vádemelés nélkül fogva tartottak száma harmincezer fölött van.

A dokumentumot bemutató Gianni Magazzeni, a világszervezet emberi jogi főbiztossága iraki részlegének vezetője az áldozatok magas számáért egyrészt a kormányt, másrészt a gyilkos milíciákat okolta, amelyek szerinte összejátszanak a rendőrséggel és a hadsereggel, tagjaik beférkőznek a hatóságok sorai közé.