Felvonulás a "véletlen háborúhoz" - képgaléria

Infostart
2007. január 16. 10:43
Irak 2003-as lerohanása óta nem látott erőket összpontosít a Perzsa-öbölben az amerikai és a brit haditengerészet. Washington szerint nem készülnek háborúra Irán ellen, a felvonulást Teherán magatartása kényszeríti ki.

Az angolszász felvonulás egyik célja, hogy rábírják az iráni vezetést: hagyja abba az iraki felkelők támogatását. Ezen kívül az iráni atomprogrammal szembeni nyugati ellenérveknek is megfelelő súlyt ad.

Az Egyesült Államok távozó bagdadi nagykövete ki is jelentette: a cél az, hogy megváltoztassák a teheráni rezsim viselkedését.

Közben Robert Gates, az amerikai védelmi miniszter "nagyon negatív viselkedéssel" vádolta meg Iránt.

A feszültséget jelzi, hogy az amerikaiak az elmúlt hetekben kétszer is iráni diplomatákat vettek őrizetbe Irakban, előbb Bagdadban, majd az északi Arbilban.

Noha a James Baker vezette, az iraki helyzetet tanulmányozó amerikai törvényhozói csoport azt javasolta, hogy az Egyesült Államok kezdjen közvetlen tárgyalásokat Iránnal az iraki helyzet rendezése érdekében, az amerikai védelmi miniszter egy hétfői NATO-tanácskozáson azt mondta, hogy a mostani nem a párbeszéd ideje, Irán viselkedése pedig szükségessé teszi az amerikai erők felvonultatását.Hatalmas erők

Robert Gates nem beszélt a levegőbe, a Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó vezette csapásmérő csoport december óta a Perzsa-öbölben tartózkodik, csak a szomáliai helyzet miatt hajózott ki egy időre az Indiai-óceánra.

Az öbölbe tart egy másik csapásmérő csoport is, amelyet a John S. Stennis hordozó vezet. Irak 2003-as megtámadása óta ez lesz az első alkalom, hogy két amerikai hordozó egyszerre tartózkodik a Perzsa-öbölben.

Egyetlen hordozó is hatalmas tűzerővel rendelkezik, kettő pedig nem csupán az erő megkétszerezését jelenti, hanem azt, hogy a nap 24 órájában képesek ellenőrizni a légteret, 12-12 órás felosztásban.

A hajók fedélzetén az F/A-18 Hornet, illetve Super Hornet vadászbombázókkal felszerelt harci századok, SH-60 Sea Hawk helikopterekkel rendelkező tengeralattjáró-elhárító századok, EA-6B Prowler gépekkel felszerelt elektronikai harcászati századok, E-2 Hawkeye repülőkkel rendelkező felderítőszázadok, továbbá ellátószázadok állomásoznak.

A repülőgép-hordozók kíséretét rombolók, légvédelmi feladatkörre szakosodott rakétás cirkálók és ellátóhajók alkotják.

Mindkét hordozó a Nimitz-osztályba tartozik, meghajtásukat két nukleáris reaktor biztosítja 30 csomós sebességig. Vízkiszorításuk mintegy 95 ezer tonna. Mindegyik fedélzetén mintegy 60-80 repülőgép állomásozik egyszerre, a személyzet létszáma több mint hatezer fő.

Az Eisenhower 1977 óta teljesít harci feladatokat, a Stennis jóval fiatalabb: 1995-ben került a flotta kötelékébe."Véletlenszerű háború"

Az amerikai elnök arra is utasítást adott, hogy telepítsenek egy Patriot rakétákkal felszerelt légvédelmi üteget az Egyesült Államok öbölbeli szövetségesei védelmére egy lehetséges iráni támadás kivédésére.

Az amerikai után a brit haditengerészet is megerősítette erőit a Perzsa-öbölben, a brit admiralitás arra utasította a Blyth és a Ramsey aknakereső hajókat, hogy maradjanak a térségben.

Erre azért van szükség, hogy a Perzsa-öböl és az Indiai-óceán közötti összeköttetést jelentő Hormuzi-szorost akkor is nyitva tudják tartani a hajózás számára, ha az irániak elaknásítják azt.

Az amerikai külügyminiszter szerint a Fehér Ház nem készül háborúra, de Irán destabilizáló magatartása miatt szükség van az erők felvonultatására.

A Times-nak nyilatkozó Irán-szakértő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi hidegháború bármikor valóssá alakulhat át.

"Ez egy véletlenszerű háború, amely arra vár, hogy kitörjön. Még azelőtt kicsúszhat a kezedből az irányítás, hogy észrevennéd" - fogalmazott Ali Ansari, a St. Andews Egyetem tanára.

Üzenet vagy az utolsó érv?

Ennyire talán még nem éles a helyzet, hiszen a flotta felvonultatása szerves része a tengeri hatalmak diplomáciai eszköztárának, néhány hónapja Észak-Koreának üzent Amerika egy nagyszabású hadgyakorlattal.

Igaz persze az is, hogy a flotta bevetése ténylegesen is az utolsó érv - az Anglia ellen felvonuló spanyol Armada hajóágyit díszítette az "Ultima Ratio" felirat.

Ezért vagy sem, diplomáciai források szerint az iráni elnök, valamint Hamenei ajatollah egy levelet küldött a szaúdi királynak, megkérve arra, hogy tolmácsolja országuk jó szándékát a Rijádban tárgyaló amerikai külügyminiszternek.