"Ez a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne"

Infostart
2007. január 16. 22:14
Keményebb fellépéssel akarja visszaszorítani Irán befolyását a szomszédos Irakban az amerikai kormány. Sajtójelentések szerint Bush elnök olyan rendeletet adott ki, amelynek értelmében az Irakban szolgáló amerikai csapatok felléphetnek az ellenségesnek tartott iráni állampolgárokkal szemben. Közben megerősítették a térségben tartózkodó amerikai haditengerészeti egységeket is. Interjú Gary Sick-kel, a Columbia egyetem professzorával, aki a Ford, a Carter és a Reagan-kormányzat idején az amerikai Nemzetbiztonsági Tanácsban dolgozott.
Nem csak azért történik-e mindez, mert, hogy a közvélemény elfogadja az amerikai csapatok létszámának növelését?

Én ezt egy szélesebb stratégia részének tartom. Ennek lényege: minden fronton konfrontálni Iránnal. Irak az egyik ilyen terület, itt a régóta jelen lévő iráni hálózatokat akarják felszámolni. Ezek már egy ideje jelen voltak, de Washington most határozta el magát a lépésre. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nemrégiben szankciókat hozott Iránnal szemben - közben pedig formálódik a koalíció Izraellel, a mérsékelt arab államokkal Irán ellenében. Én ezt úgy látom, mint egy nagyon is új Irán-stratégiát Washington részéről.

A közelmúltban még azt hallottuk, hogy egy Irán ellenes támadásnak súlyos következményei lennének. Nem tart ettől Washington? Ön is a párbeszéd híve. A fenyegető hangnem tényleg azt jelenti, hogy Washingtonnak kész forgatókönyve lenne?

A Baker-Hamilton bizottság azt javasolta, hogy egy regionális megegyezés keretében, Szíriát és Iránt bevonva garantálják Irak stabilitását. A Bush-kormányzat nemhogy elutasította ezt, de egyenesen szembe is megy az ajánlással. Nemcsak elszigetelik a két országot, de növelik is a nyomást velük szemben. Nem tudom miért, de a kormányzatnak van új stratégiája, és e szerint Irán a fő ellenség a térségben. Ezzel talán az a célja, hogy részben elterelje a figyelmet az iraki nehézségekről.

De mégis, mit akar elérni Washington Iránnal? Leváltani a kormányt? Milyen következménye lenne egy támadásnak?

Szerintem egy Irán elleni támadás katasztrofális lenne, sokkal rosszabb, mint ami Irakban történt. Szerintem azért Washingtonban is vannak olyanok, akik értik ezt. Mások azonban nagyon keményen lobbiznak azért, hogy legalábbis elmozdítsák az iráni kormányt. Ennek nem kell erőszakos módon történnie, de szerintem, ha az Egyesült Államok támogatni kezdi Iránban a kormányellenes erőket, köztük a különböző régiók ellenzéki erőit, akkor egy ponton ez erőszakba fog torkollni. Nagyon nehéz lesz elkerülni a katonai konfrontációt. Ez a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne. Mégis úgy tűnik, a Bush kormányzat legalábbis hajlandó ilyesmivel fenyegetni. Talán nem gondolják komolyan, de sajnálatos módon megnövelték az összecsapás lehetőségét.

Nem gondolja, hogy igazuk lehet, hiszen ön is elismeri, hogy az irániak Irakban tevékenykednek. Pontosan mit csinálnak?

Először is Iránnak nagyon fontos, hosszú távú érdekei vannak Irakban. Ezeket védeni fogja. Például befolyásolni próbálja az iraki kormányt, hogy Teheránnak tetsző döntéseket hozzon. Ez nem olyan nehéz, mert a síita-vezetésű kormány nyitott Teherán felé, és úgy tűnik, ez a kapcsolat egyre szorosabbá válik. Ugyanakkor felmerül, hogy az irániak segíthetik a radikális síita csoportokat, amelyek támadásokat hajtanak végre az amerikaiak ellen. Ha ez így van, akkor túl messzire mentek, és az amerikai és iraki kormányoknak meg kell állítaniuk őket. Ha azonban az amerikaiak a különböző iráni diplomáciai képviseletek ellen lépnek fel Irakban, akkor azt a benyomást keltik, hogy az iraki kormánynak semmiféle befolyása nincs a saját területén és ez egy nagyon rossz üzenet lenne.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást