Amerikai elnök lenne az afroamerikai szenátor

InfoRádió / MTI
2007. január 16. 20:05
Barack Obama illinois-i szenátor bejelentette: megalakítja az elnökjelöltségét előkészítő bizottságot. A 45 éves demokrata párti politikus, aki az amerikai törvényhozás felsőházának egyetlen fekete bőrű tagja, honlapján reményét fejezte ki, hogy ő lehet az első afro-amerikai elnök.

"Az elnökségre pályázni alapos döntést jelent, olyat, amelyet nem lehet kizárólag a médiafigyelem vagy személyes ambíciók miatt meghozni" - közölte, hozzátéve, hogy február 10-én, szülővárosában, Chicagóban jelenti be döntését, jelölteti-e magát az elnöki posztra.

Az előkészítő bizottság megalakítása a hivatalos jelöltséget megelőző lépcső az elnökválasztási folyamatban; a bizottság létrejöttével lehetővé válik, hogy a reménybeli jelölt több pénzt gyűjthessen, és szakértői gárdát szervezhessen majdani kampányához.

"A vezetőink Washingtonban képtelennek mutatkoznak arra, hogy gyakorlatias módon, a józan ész alapján együttműködjenek. A politika keserűvé és pártossá vált, annyira átitatta a pénz és a külső befolyás, hogy nem tudjuk kezelni a megoldásra váró nagy problémákat" - jelentette ki honlapjára felhelyezett videoüzenetében Barack Obama, aki a neves cambridge-i Harvard Law Schoolon végzett.

Barack Obama a hatodik olyan demokrata politikus, aki kinyilvánította, hogy megpályázza az elnökséget, és bejelentette az előkészítő bizottság megalakulását.

Rajta kívül eddig Christopher Dodd connecticuti és Joe Biden delaware-i szenátor, John Edwards volt észak-carolinai szenátor, a 2004-es demokrata alelnökjelölt, továbbá Tom Vilsack volt iowai kormányzó és Dennis Kucinich ohiói képviselő lépett be a versengésbe.