A németek nem mernek beteget jelenteni

Infostart
2007. január 16. 05:55
Németországban egyre kevesebb munkavállaló jelent beteget. Az egészségügyi minisztérium egy most közétett kimutatása szerint tavaly a dolgozók átlagosan alig hét napot maradtak otthon betegség miatt.

A legtöbben februárban hiányoztak betegség miatt a munkából, amit az egészségügyi minisztérium felmérése az influenzajárványra vezet vissza.

Némi meglepetést keltett viszont, hogy a legalacsonyabb arány januárban alakult ki, holott az időjárás akkor is igencsak zord volt.

A tanulmány készítői feltételezik, hogy a december végi és január elejei ünnepek után csak nagyon kevesen mertek beteget jelenteni, mert nem akarták magukat annak a szemrehányásnak kitenni, hogy így hosszabbítják meg a szabadidejüket.

Tavaly egész évben a németek átlagosan 7,2 napot maradtak távol egészségi okból munkahelyüktől, amire 1970 óta nem volt példa.

Igaz, az ezredforduló óta évről-évre csökkent a betegnapok száma, amiből a felmérés összeállítói arra következetnek, hogy a munkavállalók csak rendkívüli esetben mernek beteget jelenti, mert attól tartanak, hogy ezáltal okot szolgáltatnak az elbocsátásukra.

Noha a munkanélküliség a múlt év eleje óta fokozatosan csökken, ez eddig nem volt kihatással a betegszabadságokra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást