A Hamász ragaszkodik álláspontjához

InfoRádió / MTI
2007. január 16. 10:58
Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök újfent megerősítette, hogy radikális iszlám mozgalma, a Hamász sohasem fogja elismerni Izraelt.

A libanoni Hezbollah gerillaszervezet al-Manar televíziójának adott gázai interjújában Haníje azt mondta, hogy a Hamász sohasem fogja jogszerűnek elismerni az izraeli megszállást.

Az Egyesült Államok és szövetségesei szankciókkal próbálták rászorítani a Hamász vezette kormányt, hogy ismerje el Izraelt, mondjon le az erőszak alkalmazásáról és tartsa magát a korábban megkötött izraeli-palesztin megállapodásokhoz.

A televíziós interjúban ugyanakkor Haníje "bátorító kezdetnek" nevezte azokat az erőfeszítéseket, amelyek a rivális Fatah mozgalommal közös palesztin egységkormány alakítására irányulnak.
"Nagy reményeket fűzök ahhoz, hogy ezek az erőfeszítések sikerre vezetnek, és remélem, hogy a nemzeti egységkormány már a legközelebbi jövőben megszülethet, feltéve, hogy az erre irányuló szándékok őszinték" - mondta.

Haníje ugyanakkor ismét elvetette Mahmúd Abbász elnök új választások megtartására irányuló felhívását, és leszögezte: a Hamász soha nem fogja elfogadni a nyugati nagyhatalmak által szabott feltételeket, köztük azt, hogy mozgalma ismerje el a Palesztinai Felszabadítási Szervezet által az 1990-es években Izraellel aláírt átmeneti béke-megállapodásokat.

Hat nappal ezelőtt a Hamász damaszkuszi száműzetésben élő vezetője közvetett módon már elismerte a zsidó állam létét. Háled Mesaal azt mondta: Izrael valóság, és tény, hogy létezik.

A gond nem Izrael létezése, hanem a palesztin állam megteremtésének az elmulasztása - enyhített Mesaal a palesztin kormányt adó Hamász Izrael állam létezési jogát elutasító álláspontján.

Hozzátette, hogy Izrael állam hivatalos elismerését csak akkor veheti fontolóra a Hamász, ha létrejött a palesztin állam.